Dovezi ale canibalismului practicat în masă în zona Europei, în perioada neoliticului, au fost descoperite într-un sit arheologic din Germania, informează BBC News Online.
Rămăşiţele celor circa 500 de schelete aparţinând unor oameni care au fost "mutilaţi intenţionat", în urmă cu 7.000 de ani, au fost descoperite într-un sit arheologic din sud-vestul Germaniei.
Arheologii au găsit astfel o dovadă rară care indică practicarea canibalismului în masă în zona Europei în perioada neoliticului.
Printre rămăşiţele umane se aflau şi unele aparţinând unor copii şi chiar fetuşi.
Coordonatorul echipei de cercetare, Bruno Boulestin, de la Universitatea din Bordeaux (Franţa), a anunţat descoperirea, confirmată de faptul că oasele scheletelor erau tăiate şi apoi rupte în mod deliberat - un indiciu al canibalismului.
Mulţi oameni de ştiinţă au respins până recent teoria canibalismului, sugerând că îndepărtarea cărnii de pe oase ar fi putut fi un procedeu al ritualului de înhumare.
Noile dovezi, susţin cercetătorii, infirmă acest argument, unele dintre rămăşiţe purtând semne de mestecare.
În perioada timpurie a neoliticului, activităţile agricole au început să se răspândească în zona Europei Centrale, de aceea echipa de cercetători a avansat ideea că practicarea canibalismului ar fi fost doar o excepţie, în perioadele de foamete.