Singurătatea este contagioasă, la fel ca şi gripa, "transmiţându-se" de la o persoană la alta, potrivit unui studiu realizat de cercetători americani de la universităţile Chicago, California-San Diego şi Harvard, informează Reuters.
Folosind datele de la un studiu amplu, cercetătorii americani au descoperit că oamenii au tendinţa de a-şi transmite sentimentele celor apropiaţi, cee ce îi face să se izoleze de societate.
"Am descoperit un tipar extraordinar de contagiozitate care îi face pe oameni să se deplaseze spre marginea cercului lor social atunci când se simt singuri", a declarat psihologul John Cacioppo, de la University of Chicago.
Înainte de a-şi pierde prietenii, oamenii singuri îşi transmit sentimentele celor apropiaţi, care ajung, de asemenea, să se simtă singuri.
"La periferia cercului lor social, oamenii au mai puţini prieteni şi totuşi au tendinţa de a-i îndepărta chiar şi pe aceştia câţiva care le mai rămăseseră", a mai spus Cacioppo.
Deoarece singurătatea este asociată cu o boală psihică şi fizică, Cacioppo a subliniat că este important ca oamenii să recunoască singurătatea şi să îi ajute pe cei afectaţi de singurătate, înainte de a se izola.
Pentru realizarea acestui studiu, cercetătorii au folosit datele de la alt studiu numit Framingham Heart, care analizează riscurile de îmbolnăviri cardiovasculare la mai mult de 5.000 de persoane, încă din 1948.
Studiul mai indică faptul că, pe măsură ce oamenii se însingurează, ei devin tot mai neîncrezători în ceilalţi şi totul se transformă într-un cerc vicios care nu le mai permite să îşi facă alţi prieteni. Pe de altă parte, potrivit lui Cacioppo, societatea a dezvoltat o tendinţă naturală de a-i izola pe cei singuri, ceea ce face şi mai importantă recunoaşterea singurătăţii şi tratarea ei, înainte de a se răspândi.