După muzică, videoclipuri şi carte, Google a decis să digitalizeze şi să pună la dispoziţia internauţilor, online, comorile Mesopotamiei aflate la Muzeul Naţional din Bagdad, informează AFP.
Eric Schmidt, CEO al Google, care a efectuat o vizită de trei zile la Bagdad, a declarat, marţi, că 14.000 imagini cu antichităţile expuse în muzeu vor fi realizate şi apoi publicate online, unde vor putea fi accesate gratuit de la începutul lui 2010.
"Misiunea Google în lume este de a permite tuturor să aibă acces la informaţii", a spus Schmidt, în condiţiile în care Google deţine o bibliotecă digitală în care se află copii virtuale din milioane de cărţi.
"Peste 14.000 de imagini realizate special şi altele surprinse întâmplător vor fi puse la dispoziţia tuturor internauţilor din lume, la începutul anului viitor", a spus el.
Şeful Google a estimat că, "cu ajutorul guvernului şi al poporului irakian, muzeul va fi deschis, la timp, întregii lumi".
Costul proiectului, care nu a fost dat publicităţii, va fi suportat de Google şi Departamentul de Stat american.
Muzeul din Bagdad şi-a redeschis porţile în februarie 2009, la şase ani după ce a fost devastat, în timpul invadării Irakului.
Potrivit ministrului Turismului şi Antichităţilor, autorităţile din Irak au reuşit să recupereze, între timp, 6.000 din cele 15.000 de piese furate, a căror valoare este inestimabilă.
Muzeul găzduieşte una dintre cele mai importante colecţii de antichităţi ale vechii Mesopotamii, leagăn al civilizaţiilor din Sumer, Akad, Babylon şi Asitia, cărora umanitatea le este datoare pentru alfabet, legile scrise şi primele oraşe.