Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 nov 2009 - Anul XIV, nr. 268 (4254)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cocteiluri fierbinţi pentru sezonul rece

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru că iarna se apropie cu paşi repezi, puteţi combate frigul savurând cele mai delicioase cocteiluri calde cu alcool, numai bune pentru a vă încălzi.

Înainte de epoca modernă, pe când încă nu se inventaseră centralele termice, sistemele de încălzire centrală şi hainele de iarnă produse cu ajutorul tehnologiilor antifrig, toate localurile care se respectau le propuneau clienţilor să se încălzească savurând amestecuri de vin, bere şi tărie, care mai de care mai ingenioase. Prin anul 1939, specialiştii în băuturi alcoolice rafinate criticau aşa-numitele „cocteiluri străvechi”, spunând despre ele că sunt băuturi ciudate, care conţin ingrediente incompatibile. Din fericire, consumatorul modern de cocteiluri alcoolice a început din nou să aprecieze calitatea şi proprietăţile străvechilor amestecuri fierbinţi de băuturi, considerându-le cele mai bune metode de a se întrema şi încălzi într-o seară friguroasă.

 

Grog cald

Combinând whiskyul cu puţină zeamă de lămâie şi sirop de zahăr în cantităţi egale, peste care adăugaţi apă fierbinte, veţi obţine ingredientul principal pentru un grog cald. Secretul acestei băuturi constă în felul în care reuşeşte să echilibreze gustul dulce cu cel amărui. Reţeta originală a grogului cald era cât se poate de simplă: apă fierbinte cu zahăr, care se adăuga peste tăria preferată. În prezent, acest cocteil se prepară cu whisky de cea mai bună calitate şi conţine miere, nu zahăr, fiind unul dintre cele mai eficiente remedii pentru răceală. Pentru a prepara grog cald, puneţi într-o cană două linguri de whisky, o lingură de miere lichidă (călduţă) şi două linguriţe de zeamă de lămâie. Umpleţi cana cu apă fierbinte şi amestecaţi până când mierea se dizolvă complet.

 

„Irish coffee”

Băutura botezată „Irish coffee” (cafea în stil irlandez) se pare că ar fi fost inventată în jurul anului 1940, când bucătarul Joe Sheridan a combinat cafea îndulcită cu whisky irlandez şi cu smântână pentru a prepara o băutură care să încălzească nişte călători americani rămaşi blocaţi într-un aeroport din Irlanda. Deşi băutura originală era preparată cu smântână, varianta modernă foloseşte frişcă, iar barmanii mai aventuroşi pun în acest cocteil şi lichior sau mirodenii.
Iată cum se prepară celebra „Irish coffe”. Într-un bol de dimensiune medie puneţi un sfert de cană de frişcă rece cu două linguriţe de zahăr şi amestecaţi până când frişca se întăreşte. Lăsaţi amestecul la frigider timp de 30 de minute.
Între timp, pregătiţi paharele în care veţi servi cocteilul clătindu-le cu apă fierbinte. Puneţi în fiecare pahar o jumătate de linguriţă de zahăr, peste care turnaţi cafea fierbinte şi amestecaţi până se dizolvă zahărul. Adăugaţi trei linguri de whisky în fiecare pahar, iar la sfârşit puneţi câte o lingură de frişcă răcită.

 

Rom fierbinte cu unt

Deşi în secolul al XIX-lea degustătorii de rom fierbinte cu unt susţineau că untul din această combinaţie era bun doar pentru aranjarea mustăţii, de fapt acest produs lactat conferă băuturii o aromă deosebită, fiind în acelaşi timp un fel de glazură prin care se poate sorbi romul fierbinte. Jerry Thomas, unul dintre primii barmani profesionişti ai Angliei, sugera faptul că în această băutură untul trebuie pus „din belşug”. Pentru că acest cocteil a fost inventat înainte ca europenii să aibă acces la romul alb, în mod tradiţional băutura se prepară cu rom închis la culoare.
Pentru a prepara rom fierbinte cu unt, într-o carafă de sticlă sau de porţelan clătită în prealabil cu apă fierbinte, puneţi o linguriţă de zahăr brun, puţină coajă de lămâie rasă, scorţişoară şi puţină nucşoară. Adăugaţi apoi o cană de rom închis la culoare şi umpleţi carafa cu apă fierbinte. La sfârşit, adăugaţi o lingură cu vârf de unt nesărat. Veţi savura unul dintre cele mai delicioase cocteiluri de iarnă.

 

Cocteil „Tom şi Jerry”

Înainte ca personajele de desene animate să fie botezate cu aceste nume, „Tom şi Jerry” era numele unui cocteil cald foarte popular, care se prepara prin amestecarea spumei de ou cu alcool şi apă fierbinte. În anii 1800, când Jerry Thomas a inventat această băutură, folosea o duzină de ouă pentru a prepara „Tom şi Jerry” pentru muşterii din localul unde servea. Deşi în reţeta modernă a acestei băuturi se foloseşte lapte cald în loc de apă fierbinte, romul sau brandy-ul rămân ingrediente de bază, întocmai ca în reţeta originală.
Pentru a pregăti un cocteil „Tom şi Jerry”, începeţi prin a bate gălbenuşurile de la două ouă. Adăugaţi două linguri de zahăr, o lingură de rom jamaican, o linguriţă de extract de vanilie, un vârf de cuţit de cuişoare şi puţină scorţişoară şi continuaţi să amestecaţi. Separat, bateţi albuşurile spumă. Încorporaţi spuma în amestecul de gălbenuşuri şi puneţi totul deoparte. Între timp, fierbeţi două căni şi jumătate de lapte şi lăsaţi-l la răcit. Într-o carafă, adăugaţi o lingură şi jumătate din spuma de ou şi apoi patru linguri de rom, amestecând pentru a nu se forma cocoloaşe. Umpleţi carafa cu lapte fierbinte, omogenizaţi amestecul, presăraţi praf de nucşoară şi serviţi băutura.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cocteiluri fierbinţi pentru sezonul rece.
 Vizualizări articol: 808 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cocteiluri fierbinţi pentru sezonul rece5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei