Topirea gheţei din Peninsula Antarctica, din cauza încălzirii globale, accelerează acest proces dar permite oceanului, totodată, să reţină dioxidul de carbon, acest gaz fiind absorbit de plancton, au descoperit oamenii de ştiinţă de la British Antarctic Survey, informează AFP.
Cele mai multe dintre efectele încălzirii globale prezintă un anumit feedback sau un efect retroactiv pozitiv: fără gheaţă, căldura razelor solare este mai puţin reflectată în atmosferă şi mai mult absorbită de apă, accentuând astfel mecanismul de topire a gheţii.
Însă absorbţia de CO2 de către fitoplanctonul din oceanul proaspăt degajat de gheaţă încetineşte procesul de încălzire globală, au explicat cercetătorii britanici care au publicat, marţi, concluziile studiului lor, în ediţia online a revistei Global Change Biology.
În ultimii 50 de ani, aproximativ 24.000 de kilometri pătraţi au fost eliberaţi de gheţuri în jurul Peninsulei antarctice. Acest dezgheţ a provocat apariţia fitoplanctonului, care absoarbe carbonul din apă. Cantităţi mari de fitoplancton, care nu apucă să fie consumate de animalele marine, se depun pe fundul oceanului după moartea acestor microorganisme.
Cercetătorii britanici au estimat, pe baza fotografiilor din avion care au detectat algele verzi prezente în acea zonă, că 3,5 milioane de done de carbon, echivalentul a 12,8 milioane de tone de CO2, au fost astfel reţinute pe fundul oceanului, în apropierea Peninsulei antarctice.
Această cantitate este echivalentă cu capacitatea de stocare a dioxidului de carbon de către o suprafaţă de până la 17.000 de hectare de pădure tropicală, dar pare doar o picătură de apă într-un ocean, comparativ cu cantităţile de CO2 cauzate de carburanţii fosili şi de despăduriri, care au ajuns la 8,7 miliarde de tone în 2007.