După ce acul cântarului s-a mişcat (în sfârşit) către stânga, chiar şi cu un kilogram, iată ce puteţi face pentru a rămâne cât mai mult timp la greutatea la care aţi ajuns după nenumărate eforturi.
În urma unei cure de slăbire drastice sau după o perioadă de regim alimentar strict, aţi reuşit să scăpaţi de câteva kilograme, aşa cum vă doreaţi. Dar numai dumneavoastră ştiţi preţul pe care l-aţi plătit pentru a ajunge la silueta mult visată. Pentru ca efectele dietei să dureze cât mai mult, este important să învăţaţi câteva obiceiuri sănătoase, care să vă împiedice să mâncaţi mai mult decât ar trebui sau să faceţi excese alimentare.
Transformaţi gătitul şi mâncatul în artă
În primul rând, adoptaţi o alimentaţie echilibrată şi diversificată. Este cea mai bună modalitate prin care evitaţi „scăpările”. Profitaţi de beneficiile fructelor şi legumelor din fiecare anotimp, nu renunţaţi complet la nici un aliment, în schimb, limitaţi consumul de preparate sau produse grase.
Obişnuiţi-vă să gătiţi „la abur” sau pe grătar. Aceste metode de gătit vor asigura o alimentaţie săracă în grăsimi şi, în plus, toate mâncărurile vor avea o savoare deosebită.
Ca un fel de compensare, asezonaţi toate preparatele cu mirodenii şi ierburi aromate, fără nici un fel de limite. În plus, evitaţi pe cât posibil prăjiturile, biscuiţii, iaurturile cu fructe sau batoanele glazurate cu ciocolată.
Învăţaţi să mâncaţi încet şi să savuraţi fiecare înghiţitură. Ar trebui să ştiţi că persoanele care savurează ceea ce mănâncă nu se îngraşă. Explicaţia pentru această „ciudăţenie” este că senzaţia de saţietate nu ajunge la creier imediat, prin urmare, aceste persoane au timp să-şi satisfacă papilele gustative înainte de a înghiţi ceea ce mănâncă.
Acordaţi-vă mici plăceri culinare
Deşi termenul dietă este asociat în general cu stricteţea şi restricţiile, este foarte indicat să vă oferiţi din când în când mici plăceri gastronomice. Nu vă temeţi că o mică scăpare vă va zădărnici eforturile, pentru că alimentaţia se echilibrează în decurs de câteva zile. Prin urmare, dacă într-o zi vă lăsaţi tentată de o porţie de cartofi prăjiţi, a doua zi nu mâncaţi brânză şi cârnaţi sau alte alimente grase, ci optaţi pentru ceva sănătos, de preferat fructe şi legume. Oricum, încercaţi să vă limitaţi la cel mult trei astfel de plăceri într-o săptămână.
Pentru ca efectele dietei să dureze, evitaţi pe cât posibil să consumaţi alcool şi băuturi dulci, care sunt bogate în calorii. Compensaţi aportul de lichide bând multă apă, cel puţin un litru şi jumătate în fiecare zi.
Nu neglijaţi mişcarea
Integraţi activitatea fizică în programul dumneavoastră zilnic. Mergeţi cu bicicleta, mergeţi pe jos pe cât posibil, nu vă feriţi să urcaţi scările în loc să luaţi liftul şi faceţi-vă timp şi pentru trei şedinţe de antrenament în fiecare săptămână. Astfel veţi arde caloriile de care corpul dumneavoastră nu are nevoie şi, în plus, sportul vă ajută să combateţi stresul, conferindu-vă o anumită serenitate, pe care cu siguranţă v-o doriţi.