Vopsirea în alb a zonelor limitrofe gheţarilor, pentru a evita ca rocile şi solul să absoarbă o cantitate prea mare de căldură şi pentru a încetini fenomenul de topire a gheţurilor, face parte dintr-un proiect de protejare a gheţarilor din Anzi, informează AFP.
Eduardo Gold, preşedintele ONG-ului "Gheţarii din Peru", a vorbit în faţa Comisiei parlamentare din Peru despre efectele încălzirii globale şi a oferit detalii despre acest proiect ştiinţific, care a reţinut deja atenţia Băncii Mondiale (BM).
"Puţin câte puţin, gheţarii devin tot mai închişi la culoare. Părţile închise la culoare sau pietroase absorb mai multă căldură şi contribuie la topirea mai rapidă a gheţurilor. Propunerea noastră este să le vopsim în culoarea albă pentru a încerca să prelungim viaţa gheţarilor", a explicat specialistul peruvian pentru agenţia de presă Andina.
Fenomenul este cunoscut sub denumirea de "feedback pozitiv" - cu cât gheţarii dispar mai repede, cu atât o parte importantă din suprafaţa pământului absoarbe o cantitate mai mare de energie solară, stimulând şi mai mult încălzirea zonei.
Vopseaua utilizată va fi ecologică, pe bază de var şi fără compuşi chimici. Ea va fi produsă de populaţiile locale şi ar putea să conducă la înfiinţarea a peste 15.000 de locuri de muncă în Anzii peruani.
Ideea unei vopsele albe ca mijloc de luptă împotriva încălzirii globale nu este nouă. Ea a fost promovată şi de secretarul american pentru Energie, laureatul premiului Nobel pentru fizică Steven Chu, care o consideră drept unul dintre proiectele de geo-inginerie cu mare impact împotriva încălzirii globale.
Deşi au fost realizate câteva mici campanii în acest sens, precum proiectul de vopsire în alb a acoperişurilor din New York, proiectul susţinut de Eduardo Gold ar fi primul care va fi aplicat pe o scară mare.
Gheţarii din Anzii tropicali, deosebit de vulnerabili în faţa încălzirii globale, au pierdut între 30% şi 100% din suprafaţa lor în ultimii 30 de ani. Anzii peruvieni şi cele 30 de vârfuri cu o altitudine de peste 6.000 de metri au pierdut aproximativ 27% din cantitatea de gheaţă.
Eduardo Gold a fost convocat în faţa Parlamentului peruvian după ce a fost selecţionat, alături de alţi finalişti, în etapa finală a concursului ecologic finanţat de Banca Mondială, ai cărui câştigători vor fi cunoscuţi până la sfârşitul anului 2009.