Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 oct 2009 - Anul XIV, nr. 239 (4225)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fructe şi legume de toamnă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fie că vă place să gătiţi preparate sofisticate, fie că preferaţi mâncărurile simple, toamna vă oferă fructe şi legume cu gust minunat şi proprietăţi speciale, pe care le puteţi integra uşor într-o alimentaţie sănătoasă.

Zilele mai scurte şi nopţile mai răcoroase anunţă venirea toamnei, dar şi momentul în care meniul de zi cu zi se schimbă în mod radical. Supele, tocăniţele şi preparatele la cuptor revin în atenţia gospodinelor, iar nuanţele gastronomice se transformă şi ele, schimbându-şi culoarea în aşa fel încât să se „asorteze” cu umbrele toamnei. Dacă mergeţi în piaţă, vă veţi convinge de această transformare, pentru că la tot pasul veţi fi întâmpinat de sfeclă roşie, pere aurii şi o gamă variată de fructe şi legume pline de vitamine - daruri nepreţuite oferite de Mama Natură. Iată patru dintre cele mai delicioase şi sănătoase fructe şi legume de toamnă, care nu trebuie să lipsească din cămara şi de pe masa nici unei gospodine sau a gurmanzilor.

 

Merele, gustoase şi sănătoase

Bogate în fibre şi în vitamina C, merele sunt în perioada lor de glorie din august şi până în noiembrie.
Numărul mare de varietăţi de măr, fiecare având propriile caracteristici, face din acest fruct unul polivalent. Merele verzi sunt, în general, folosite pentru prepararea plăcintelor şi a prăjiturilor, datorită faptului că îşi menţin forma la temperaturi ridicate. Merele nu sunt uitate însă nici când vine vorba de salate, pentru acestea fiind preferate soiurile mai dulci. Soiurile Ionatan şi Ionagold sunt ideale pentru prepararea gemului, în timp ce merele Gravenstein sunt numai bune pentru copt.
Dacă doriţi să schimbaţi registrul şi să integraţi merele în felurile principale de mâncare, încercaţi o reţetă de cotlet de porc cu felii de mere, scorţişoară şi cidru sau faceţi-vă un sandviş delicios cu mere date pe răzătoare, friptură de curcan, migdale şi puţină maioneză.

 

Merişorul, un antioxidant delicios

Fructele de merişor se recoltează în perioada septembrie-octombrie, iar vârful de sezon în ceea ce priveşte vânzarea începe în noiembrie şi se termină după Crăciun. Fiind fructe bogate în antioxidanţi şi având proprietăţi antibacteriene naturale de invidiat, aceste rude ale afinelor fac parte din categoria „superalimentelor”, cu beneficii nutritive deosebite. Sucul de merişoare este o garnitură excelentă pentru friptura de curcan (reţeta fiind împrumutată de la americani), dar dă şi o savoare deosebită pilafului, mai ales dacă acesta este aromat cu alune şi coajă de portocală.

 

Nu uitaţi de dovlecei!

Pe măsură ce gospodinele se implică în prepararea mâncărurilor de toamnă, e bine să găsească un loc respectabil şi versatilului dovlecel. Fiind legume bogate în vitaminele A şi C, dar şi în potasiu, dovleceii de iarnă sunt „regii” toamnei târzii şi a iernii timpurii. Datorită dulceţii cu care i-a înzestrat natura, dovleceii se combină în mod ideal cu păstârnac, praz, napi, usturoi şi ierburi aromate proaspete, însă, gătite singure, aceste legume sunt cel mai bun înlocuitor pentru cartofi.

 

Varza, regina toamnei

Cu toate că varză se găseşte cam tot timpul anului, recoltarea acestei legume se face toamna târziu. Varza este foarte bogată în vitamina C şi este căutată în special pentru conţinutul său ridicat de compuşi fitochimici, care previn dezvoltarea celulelor canceroase în organism. Deseori trecută cu vederea şi folosită mult mai puţin decât ar merita, varza conferă o aromă şi o textură specifice unei game variate de preparate. Puteţi găti varza ca fel principal, fierbând-o împreună cu ceapă şi bucăţi de bacon, ori puteţi prepara o salată de inspiraţie asiatică, amestecând varză albă şi roşie cu arpagic, castraveţi, piept de pui fiert şi sos de susan şi ghimbir.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fructe şi legume de toamnă.
 Vizualizări articol: 2473 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Fructe şi legume de toamnă5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei