Chimionul, sau chimenul, este un condiment foarte răspândit, folosit de secole în gastronomia unor ţări precum India, Turcia şi Grecia, dar şi în regiuni vaste din Orientul Mijlociu şi America de Sud, şi care a ajuns încet, dar sigur, şi în Europa.
Planta de chimion are o tulpină subţire şi delicată, asemănătoare mărarului, cu frunze lungi şi flori albe sau roz. Numai seminţele acestei plante sunt folosite pentru gătit, ele fiind întâi uscate şi apoi folosite, ca atare sau măcinate, pentru condimentarea mâncărurilor. Chimionul are o aromă delicată şi un gust uşor iute, ca de alună, fiind ingredientul perfect, ce conferă preparatelor gastronomice un gust deosebit.
Beneficii
Chimenul conţine cantităţi semnificative de fier şi magneziu şi se ştie că are anumite proprietăţi medicinale. Este deseori folosit pentru tratarea tulburărilor digestive minore, ca, de exemplu, indigestia şi durerile de stomac, fiind în egală măsură considerat un carminativ eficient. În multe culturi se crede că acest condiment este stimulent al poftei de mâncare şi afrodisiac.
Chimenul în gastronomie
Datorită calităţilor sale, chimionul a ajuns să fie folosit de gospodinele din întreaga lume. Indiferent de gusturile pe care le aveţi în materie de gastronomie, există foarte multe reţete în care puteţi folosi chimenul pentru a savura bucate deosebite. Datorită locurilor de origine ale chimionului, acesta este un ingredient esenţial pentru prepararea cuşcuşului, un sortiment de paste făinoase răspândit în Africa de Nord şi în Orientul Mijlociu. Cuşcuşul condimentat cu chimen poate fi servit ca garnitură la diverse feluri de friptură, combinându-se în mod fericit şi cu alte legume.
La fel de bine, chimionul condimentează mai toate mâncărurile indiene, în special curry-ul, fiind folosit în multe preparate iuţi şi condimentate, de obicei împreună cu ardeiul iute, dar şi în reţete mai dulci, în general împreună cu nucşoară, coriandru şi alte ierburi aromate. În plus, aroma chimionului contrastează plăcut cu lămâia şi cu alte arome de citrice. În fine, chimenul este folosit cu succes pe post de condiment pentru carne, potenţând gustul acesteia, indiferent ce fel de carne se prepară, şi este un ingredient gustos în special pentru fripturi.
Ceaiul de chimion, un deliciu sănătos
Gustul reţetelor gătite în mod obişnuit este schimbat de aroma chimenului, aceasta fiind cea mai simplă metodă de a vă bucura de beneficiile acestui condiment. Dacă totuşi preparatele cu chimion nu sunt tocmai pe gustul dumneavoastră sau dacă preferaţi să îl folosiţi strict pentru beneficiile sale medicale, puteţi măcina condimentul pentru a-l utiliza ca materie primă pentru ceai. Faceţi o infuzie din seminţele întregi de chimion, apoi savuraţi delicioasa băutură. Dacă nu vă place gustul de chimen, îl puteţi modifica adăugând lămâie sau miere în ceai, acesta fiind cel mai bun digestiv după o masă copioasă.