Numele Swarovski se află pe buzele tuturor împătimiţilor de modă, iar celebrele cristale sunt nelipsite de pe obiectele vestimentare ce se vor elegante şi opulente în acelaşi timp. Iată istoria celebrităţii numelui şi bijuteriilor Swarovski.
La sfârşitul secolului al XIX-lea, Daniel Swarovski, un cetăţean al Imperiului Austro-Ungar, a reuşit să părăsească ţara şi să ia cu el secretul unei noi tehnici extraordinare de tăiere şi şlefuire a cristalelor. Câţiva ani mai târziu, cristale tăiate impecabil, în forme ingenioase şi elegante, împodobeau degetele, urechile şi decolteurile celor mai frumoase şi celebre femei din lume. Începând din acel moment, bijuteriile cu cristale Swarovski au fost recunoscute în mod oficial drept înlocuitori de seamă pentru podoabele cu pietre preţioase.
În prezent, bijuteriile cu cristale Swarovski sunt de multe ori mai scumpe decât cele ornate cu smaralde, diamante sau safire. Iar cea de-a cincea generaţie de moştenitori ai lui Sir Daniel Swarovski încă păstrează cu sfinţenie secretul procedeului de tăiere şi fabricare a nepreţuitelor cristale, care sunt şi acum pe primul loc în clasamentul obsesiilor pasionaţilor de modă.
Povestea lui Daniel Swarovski
În anul 1891, ingeniosul austriac, un violonist fără succes care a ales să înveţe şi tainele ingineriei, a reuşit să inventeze şi să patenteze o maşinărie care şlefuia cristalele naturale rapid şi fără cusur. Pietrele astfel procesate erau atât de strălucitoare încât Daniel Swarovski şi-a dat seama că trebuia să-şi părăsească meleagurile natale dacă voia ca tehnologia inventată de el să nu fie furată de bijutierii rivali.
Swarovski s-a mutat în oraşul Wattens, din Austria, unde s-a căsătorit şi a continuat să îşi îmbunătăţească invenţia. După o muncă asiduă de 20 de ani, ajutat de fiii săi, Swarovski a pus la punct o nouă metodă de fabricare şi şlefuire a cristalelor, care au început să capete forma în care le cunoaştem şi adorăm în prezent.
Strasurile, marcă înregistrată Swarovski
Datorită lui Daniel Swarovski, cuvântul „stras” a scăpat de conotaţia negativă ce îi era atribuită până atunci. Termenul „stras” denumea bijuteriile făcute din sticlă sau pe cele împodobite cu cristale George Strass, nu cu diamante naturale. În prezent, cristalele Strass (după numele inventatorului lor) sunt marcă înregistrată a trustului de bijuterii Swarovski, acestea fiind cristale artificiale, cu o tăietură specială, care au cuvântul „Strass” gravat în interior, printr-o tehnologie laser.
Bijuteriile Swarovski, o afacere de familie
Azi, compania Swarovski este condusă de membri ai familiei şi reprezintă o afacere profitabilă, care în ultima sută de ani s-a extins până la cote impresionante. Principalii producători mondiali de podoabe şi bijuterii cumpără cristale de la compania Swarovski, iar filialele acestei companii, Swarovski Optik şi Swarovski Tyrolit, sunt producători de sisteme optice de înaltă precizie, respectiv de materiale şi tehnologii de şlefuire.
Firma Swarovski produce în prezent bijuterii extraordinare cu cristale, destinate atât femeilor, cât şi bărbaţilor, dar şi decoraţiuni sofisticate. Mulţi dintre designerii de interior celebri în lume aleg să îşi orneze creaţiile cu preţioasele cristale, însă acestea sunt la fel de populare şi printre specialiştii în machiaj, cosmeticieni, stilişti vestimentari şi creatori de modă.
Cristale cu proprietăţi speciale
Daniel Swarovski nu a încercat niciodată să vândă cristalele pe post de diamante, pentru simplul motiv că era de părere că pietrele sale sunt mai bune decât acestea. Prin urmare, casa de bijuterii Swarovski şi-a ales drept emblemă o lebădă, simbolul purităţii şi al onestităţii.
Cristalele Swarovski sunt adorate şi preţuite pentru puritatea lor şi pentru felul în care sunt şlefuite. Toate detaliile procedeului de producţie sunt secrete, dar se ştie cu precizie că strălucirea cristalelor se datorează numărului de faţete. Familia Swarovski a patentat un procedeu de tăiere a cristalelor în 14 faţete, însă, în general, numărul acestora variază între 16 şi 56, în funcţie de obiectul sau materialul ce urmează să fie împodobit. Toate faţetele sunt şlefuite perfect, pentru că tehnologia de tăiere este atât de bine pusă la punct încât nu permite nici cea mai mică deviere sau deformare. După şlefuire, cristalele Swarovski sunt ataşate pe suprafeţele materialelor cu un adeziv special atât de eficient încât producătorii garantează durabilitatea obiectelor.
Lista pietrelor produse de compania Swarovski cuprinde peste o mie de tipuri de cristale, iar datorită activităţii desfăşurate de cercetători în laboratoarele companiei, cristalele nu mai sunt doar albe, ci sunt fabricate într-o gamă variată de culori ce se întinde de la albastru închis până la roşu purpuriu. Cea mai importantă dintre caracteristicile cristalelor Swarovski este însă aceea că sunt compatibile cu un număr impresionant de materiale diferite.
Colecţii de bijuterii
Casa Swarovski organizează anual două lansări de colecţii, dar scoate şi ediţii limitate de bijuterii şi obiecte decorative dedicate diverselor sărbători din an, în special de Ziua Îndrăgostiţilor şi de Anul Nou. Pandantive, brăţări, broşe, ace de păr, lănţişoare şi coliere, cercei, inele, butoni şi ace de cravată, toate aceste modele de bijuterii fac parte în mod constant din colecţiile Swarovski. Pasionaţii de bijuterii nu pot să nu adore stilul original al accesoriilor marca Swarovski, care combină feminitatea şi ingenuitatea, severitatea şi spiritul ludic, eleganţa şi cotidianul, fără a fi însă plictisitoare.