sâmbătă, 26 sep 2009 - Anul XIV, nr. 226 (4212)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

JURNALUL UNUI BURSIER ÎN SUA

Portland

Poate primul lucru demn de remarcat. Check-in în Bucureşti pentru zborul spre Amsterdam, unde aveam escala spre Portland, SUA. Durează puţin, lucrurile se mişcă repede. Check-in în aeroportul din Amsterdam pentru zborul spre SUA. Două ore, fiecare pasager este verificat, i se pun câteva întrebări. Securitatea zborului este strictă, iar măsurile iau timp.
Şi atunci, şi mai apoi, mi-am spus că nu se poate un exemplu mai elocvent pentru ce se întâmplă când încrederea dispare dintr-un proces, dintr-o activitate. Inevitabil, timpul pierdut şi costurile cresc.
De la aeroportul oraşului Portland până la căminul unde eram cazaţi, drumul cu maşina a durat cam treizeci de minute. Destul să fiu, oarecum jenat de propria naivitate, şocat de infrastructura americană. În mijlocul unui oraş mergeam pe o autostradă cu cinci benzi pe sens. Tot în mijlocul unui oraş, trei autostrăzi suspendate se încolăceau una peste alta. Nu am reuşit să-mi opresc o întrebare de copil de la sat: Dumnezeule, oamenii ăştia în ce lume trăiesc?
Portland. Patru zile de pregătire înainte de începerea anului universitar. Şaizeci de oameni din treizeci şi şase de ţări din întreaga lume. Toţi bursieri Fulbright. La prima întâlnire, în aceeaşi sală, aşezaţi la mese rotunde, oameni atât de diferiţi. Pakistan, Africa de Sud, Cehia. Tineri deosebit de inteligenţi, poate liderii lumii de mâine. Japonia, India, Olanda. Unii au zburat câteva ore, alţii câte douăzeci sau chiar treizeci. Coreea, Kenya, Polonia. În momentul în care au început să vorbească şi să se prezinte, am trăit două şocuri majore. Unu. Erau totuşi oameni din treizeci şi şase de ţări în aceeaşi cameră. Experienţa interculturală era năucitoare. Acum o sută de ani nici nu se putea concepe aşa ceva. Doi. Din momentul în care tinerii au început să vorbească, am trăit o senzaţie unică de familiaritate. Oamenii aceştia, tineri de oriunde s-ar afla, vorbeau aceeaşi limbă: a cooperării, a construcţiei, a curiozităţii. Oare unde se rupe filmul de se ajunge la corupţie, bombe şi terorism?

Ovidiu COCIERU,
bursier Fulbright

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Portland.
 Vizualizări articol: 642 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Portland3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei