Parlamentul francez a adoptat definitiv, marţi, controversata lege privind descărcările ilegale de conţinut de pe internet, aplicarea ei urmând să transforme Franţa în una dintre ţările cu cea mai dură legislaţie în materie, informează AFP.
Textul, cunoscut drept legea HADOPI (după numele instituţiei însărcinate cu aplicarea sa - Haute autorité pour la diffusion des oeuvres et la protection des droits sur internet), prevede, în cazul identificării de descărcări ilegale şi repetate suspendarea, după o serie de avertismente, a abonamentului la internet al persoanei respective, în baza unui ordin judecătoresc.
Legea a fost adoptată de deputaţii francezi cu 285 de voturi pentru şi 225 împotrivă, după un parcurs legislativ haotic şi după ce Consiliul Constituţional a eliminat din text, în iunie, prevederea sa cea mai dură.
Textul iniţial, iniţiat de preşedintele Nicolas Sarkozy cu sprijinul unor artişti de renume, prevedea posibilitatea unei suspendări, fără avertisment, a abonamentului la internet direct de către HADOPI, structura administrativă însărcinată cu aplicarea legii. Noul text nu renunţă la această sancţiune "graduală", însă încredinţează luarea deciziei în acest sens unui judecător, aşa cum a cerut Consiliul Constituţional.
Legea ar putea fi pusă în aplicare rapid, însă "primele avertismente" transmise internauţilor care descarcă ilegal conţinuturi nu vor fi trimise "decât la începutul anului viitor", a precizat raportorul textului, parlamentarul UMP Franck Riester.
O restricţionare a accesului online ar putea fi decisă de un judecător, după două avertismente trimise de HADOPI.
"Sancţiunile vor fi probabil destul de rare pentru deoarece cred în eficienţa măsurilor de descurajare", a apreciat, la rândul său, ministrul Culturii, Frédéric Mitterrand, nepotul fostului preşedinte socialist francez François Mitterrand.