Rămăşiţele unui bărbat şi ale unei femei despre care arheologii cred că au murit în jurul anului 1200 î.Cr., în timpul legendarului război prezentat de Homer, au fost descoperite în situl arheologic al Troiei, a anunţat un profesor german care coordonează lucrările, citat de Reuters.
Profesorul Ernst Pernicka de la Universitatea din Tubingen (Germania), coordonator al lucrărilor de excavare în nord-vestul Turciei, spune că rămăşiţele cuplului au fost descoperite lângă o linie de apărare din interiorul oraşului înălţat în perioada târzie a epocii bronzului.
Descoperirea este o nouă dovadă care vine în sprijinul teoriei că zona joasă a Troiei era, în perioada târzie a epocii bronzului, mult mai mare decât se credea, acest lucru modificând percepţia specialiştilor asupra oraşului prezentat în "Iliada" lui Homer.
"Dacă se confirmă faptul că rămăşiţele datează din anul 1200 înaintea erei noastre, înseamnă că ele provin din perioada războiului troian", a spus Pernicka.
Vechea Troia, situată în nord-vestul Turciei actuale, la sud-vest de strâmtoarea Dardanele şi nu departe de sudul Istanbulului, a fost adusă la lumina zilei în anii 1870, de Heinrich Schliemann, un antreprenor german şi un pionier al arheologiei, care a descoperit oraşul descris de Homer în operele sale.
Pernicka a spus că vasele de lut descoperite lângă rămăşiţele umane datează din anul 1200 înaintea erei noastre, potrivit rezultatelor testelor ştiinţifice, însă cuplul ar fi putut fi îngropat 400 de ani mai târziu, într-un cimitir numit de arheologi Troia VI sau Troia VII, pe un alt nivel al ruinelor Troiei originale.
Zeci de mii de oameni vizitează anual Troia, unde o uriaşă replică a faimosului cal din lemn stă alături de ruinele aduse la lumina zilei.