marţi, 22 sep 2009 - Anul XIV, nr. 222 (4208)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

JURNALUL UNUI BURSIER ÎN SUA

Compromis. Adjectiv.

Am ajuns în acea sală mai mult întâmplător, mai mult din naivitate. Nu aveam ce căuta acolo. Nu pentru mine sau pentru cei ca mine era organizat acel eveniment. Ştiam ce urma să se întâmple, dar am luat-o mai mult ca o joacă, ca pe un lucru minor.
O sală plină de funcţionari, oameni care lucrau în administraţie. În jur de treizeci de oameni. Totul se întâmpla într-o instituţie foarte importantă a unui judeţ din România. Urma să aibă loc un test de verificare cunoştinţelor, după parcurgerea unui curs. Cursul nu a avut loc niciodată. Răspunsurile se aflau pe masă, pentru majoritatea celor prezenţi. Totul era un teatru ieftin! Era o batjocură! Era strigător la cer! Şi cu toate astea, lumea era jovială, bucurându-se în grup, conspirativ, de lucrurile năstruşnice pe care le făceam.
Totul era bolnav acolo, de la atingerile cancerigene ale celor care organizau testarea până la zâmbetele lor uluitoare. Ce se întâmpla acolo era normal pentru ei. Am intrat, mai mult ca într-un joc, în atmosfera aceea. Am râs şi eu.
Testul s-a terminat în mai puţin de un minut. Era o făcătură. După câteva momente, toţi s-au îndreptat într-un entuziasm total către supraveghetori şi au înmânat lucrările.
Abia acasă, ieşit din camera aceea am început să-mi dau seama de ce s-a întâmplat, de cât de murdar şi josnic era totul. Oare chiar nu puteam să fac lucrurile aşa cum trebuie? Oare chiar oamenii aceia nu-şi dădeau seama de cât de murdar şi strigător la cer era totul? Aceştia erau oamenii din administraţie? Cum aş fi putut eu folosi diploma aceea mai departe? Cum aş fi putut să o trec în CV, oricâte uşi mi-ar fi deschis? Cum să vorbesc de principii şi curăţenie mai târziu?
Cuvântul “compromis” poate avea mai multe sensuri: ca substantiv sau ca adjectiv. Ca substantiv, compromisul are plural. Poate exista un compromis, dar şi mai multe. Ca adjectiv, însă, cuvântul “compromis” are o altă nuanţă. Fie eşti compromis, fie nu. Eu cred că de fapt “compromis” e doar adjectiv. E destul unul, nu e nevoie de mai multe. În timp ce mă gândeam la toate acestea, ţineam diploma frumoasă în mâini. Am rupt-o în bucăţi. Eu nu sunt compromis!


Ovidiu Cocieru,
Bursier Fulbright

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Compromis. Adjectiv..
 Vizualizări articol: 366 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Compromis. Adjectiv.5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei