Plânsul este recunoscut drept un simptom al durerii fizice sau al stresului, însă această acţiune are şi beneficii emoţionale, putând să consolideze relaţiile interpersonale, cel puţin aşa susţine un biolog evoluţionist de la Universitatea din Tel Aviv.
Doctorul Oren Hasson spune că a efectuat o analiză în urma căreia a constatat că, deşi semnalează o tulburare psihologică sau o suferinţă, lacrimile funcţionează şi ca un mecanism evoluţionist menit să apropie oamenii. „Plânsul este un comportament uman evoluat. Lacrimile oferă indicii şi informaţii importante în legătură cu supunerea, nevoile şi ataşarea socială a oamenilor. Studiul pe care l-am efectuat şi-a propus să afle, din punct de vedere al evoluţiei, care sunt motivele pentru care se produc lacrimile de emoţie”, a explicat doctorul Hasson.
Analiza efectuată de el investighează diversele tipuri de lacrimi pe care le varsă oamenii - lacrimi de bucurie, de tristeţe sau de durere, precum şi autenticitatea sau sinceritatea din spatele lacrimilor. Hasson spune că plânsul aduce beneficii extraordinare pentru membrii unui grup de prieteni sau, la nivel mai înalt, pentru membrii unei comunităţi. Abordând acest subiect cu ajutorul instrumentelor deductive ale unui biolog evoluţionist, doctorul Oren Hasson a analizat utilizarea şi utilitatea lacrimilor în diverse situaţii emoţionale şi sociale. A constatat că lacrimile sunt folosite, de exemplu, pentru a cere şi a obţine îndurare din partea unui duşman, dar şi pentru a trezi simpatia şi susţinerea persoanelor care nu fac parte dintr-un grup inamic. „Este un comportament strict uman. Lacrimile de emoţie semnalează, printre altele, şi liniştirea, nevoia de ataşare faţă de alţii în momente grele şi validarea sentimentelor faţă de rude, prieteni şi de membrii unui grup”, a mai spus doctorul Hasson.