Nesiguranţa locului de muncă este mai periculoasă pentru sănătate decât însăşi pierderea serviciului, potrivit unui studiu american citat de Reuters.
"Acest studiu furnizează cele mai convingătoare dovezi până în prezent că nesiguranţa perpetuă a locului de muncă are un impact negativ asupra sănătăţii angajatului", a spus sociologul Sarah Burgard, de la Institutul de Cercetare Socială al Universităţii din Michigan, care a realizat cercetarea alături de colegii ei, James House şi Jennie Brand, de la Universitatea California din Los Angeles.
Studiul, publicat în Social Science and Medicine, a fost făcut în rândul a 1.700 de adulţi şi prin analizarea unor date cuprinse în studii realizate între 1986 şi 1989 şi în intervalul 1995 - 2005.
În urma studiului unui grup de participanţi, a fost revelat faptul că nesiguranţa locului de muncă era mai determinantă pentru o stare proastă a sănătăţii decât fumatul sau hipertensiunea arterială.
Cercetătorii i-au chestionat pe participanţii la studiu în legătură cu posibilitatea de a-şi pierde postul principal în următorii doi ani şi asupra şanselor de a-l păstra. De asemenea, le-au cerut subiecţilor studiaţi să îşi evalueze starea de sănătate şi au folosit o scară a simptomelor de depresie pentru a le determina starea şi nivelul de sănătate psihică. Cercetarea a inclus atât persoane fără serviciu, cât şi oameni care au reuşit să îşi găsească unul nou.
"Am aflat cu certitudine că nesiguranţa perpetuă a locului de muncă a influenţat mai mult înrăutăţirea stării de sănătate, decât pierderea slujbei. Acest lucru s-a întâmplat cu oamenii care au reuşit să îşi găsească o nouă slujbă", a spus Bugard.
Ea a adăugat că nesiguranţa locului de muncă, resimţită pe o perioadă lungă de timp, poate creşte tensiunea şi modifica nivelul hormonilor de stres, ceea ce în timp poate duce la probleme de sănătate.
"Orice demers al angajatorilor de a da mai multe informaţii angajaţilor în legătură cu ce este probabil să se întâmple ar putea fi un lucru bun", a mai spus Burgard.