O pelerină care îi face pe oameni să devină invizibili ar putea să fie fabricată peste circa doi ani, potrivit unui cercetător britanic, care a primit pentru acest proiect o finanţare de peste 116.000 de euro, informează dailymail.co.uk.
Ulf Leonhardt, profesor de fizică la Universitatea St Andrews din Marea Britanie, a declarat că va face o "descoperire majoră" peste circa doi ani, când va obţine o astfel de pelerină.
Acest profesor, care are ca surse de inspiraţie Femeia Invizibilă şi pe J. K. Rowling, va folosi fondurile primite pentru a fabrica această pelerină specială.
Oamenii de ştiinţă încearcă de mulţi ani să creeze efectul invizibilităţii. Metodele folosite în prezent funcţionează doar cu o paletă restrânsă de raze luminoase.
Profesorul Leonhardt, care şi-a descris creaţia ca fiind "geometrică, luminoasă şi puţin magică", consideră că pelerina sa ar putea fi folosită şi în scopuri practice.
În mod normal, când lumina cade asupra unui obiect, ea se "sparge" de suprafaţa acelui obiect, făcându-l vizibil. O "pelerină a invizibilităţii" ar face ca undele luminoase să alunece de-a lungul acelui obiect şi să fie reflectate într-o manieră care ar face ca el "să dispară".
Profesorul britanic speră să transforme fantezia în realitate şi să creeze o "pelerină a invizibilităţii", precum cea din filmele din seria "Harry Potter". Pentru acest proiect, el se bazează pe teoria curbării spaţiului elaborată de Einstein. Potrivit acestei teorii, fasciculele luminoase se curbează când se propagă în vecinătatea unui corp ceresc cu masă foarte mare, de unde reprezentarea mai dificil de înţeles că spaţiul însuşi ar fi curbat.
Fondurile pentru acest proiect de cercetare, cu o durată de doi ani, sunt acordate de Royal Society din Marea Britanie. Trofeul Theo Murphy Blue Skies este acordat acelor cercetători care lucrează la o invenţie inspirată dintr-un roman.
Dacă proiectul său va avea succes, el va putea conduce la obţinerea unor scuturi invizibile, precum cele folosite de James Bond, Harry Potter sau navele spaţiale romulane din serialul "Star Trek".
Profesorul britanic consideră că scuturi similare ar putea fi folosite pentru a manipula şi alte tipuri de unde - putând chiar să protejeze ţărmurile de acţiunea valurilor oceanice.
Proiectul său, care are ca titlu "Pelerina cu bandă largă de acţiune", ar putea fi folosit şi pentru obţinerea unor dispozitive de îmbunătăţire a vizibilităţii, precum semnele de circulaţie amplasate pe străzi, miscroscoape mai bune sau lentile performante.
La începutul acestui an, revista New Scientist a publicat un articol în care se sugera că invizibilitatea va face parte din viaţa de zi cu zi a oamenilor peste circa 30 de ani.
Până în prezent, oamenii de ştiinţă au reuşit să facă anumite obiecte să devină invizibile doar cu ajutorul unor micro-raze, nu însă şi cu raze obişnuite de lumină.