vineri, 14 aug 2009 - Anul XIV, nr. 189 (4175)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Percepţia gustului amar, mai veche decât se credea

Omul de Neanderthal avea, ca şi omul modern, o genă care făcea ca anumite persoane să nu agreeze fenil-tio-carbamida, un compus chimic cu gust amar prezent, de exemplu, în varza de Bruxelles, dovadă a faptului că percepţia acestui gust este mai veche decât credeau specialiştii, informează AFP.
Potrivit unui studiu realizat de o echipă de specialişti spanioli, de la Consiliul superior de cercetări ştiinţifice (CSIC), percepţia gustului amar exista încă de dinainte de momentul separării omului de Neanderthal de strămoşul omului modern.
Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au realizat o secvenţiere a unei gene extrase din fosila unui om de Neanderthal, care a trăit în urmă cu 48.000 de ani, în zona care astăzi se numeşte El Sidron, în nordul Spaniei.
Fenil-tio-carbamida este un compus chimic prezent în anumite vegetale, precum varza de Bruxelles, broccoli sau anumite fructe, dar şi în multe plante toxice.
"Percepţia gustului amar protejează omul de ingestia plantelor toxice", au indicat specialiştii.
Însă similitudinile cu omul modern merg şi mai departe, de vreme ce cercetătorii au descoperit la omul de Neanderthal o variantă recesivă a genei analizate (TAS2R38) care făcea ca anumiţi membri ai acestei specii să nu poată detecta fenil-tio-carbamida, aşa cum este cazul unei treimi dintre oamenii moderni.
"Este un mister al evoluţiei", spun cercetătorii. "Ingestia masivă a acestor compuşi (amari) poate fi toxică şi este, deci, dificil de înţeles, din punct de vedere al evoluţiei, existenţa unor indivizi care nu puteau să-i identifice", adaugă aceştia.
Coordonatorul cercetărilor, Carles Lalueza Fox, de la Universitatea din Barcelona, a emis ipoteza potrivit căreia aceşti oameni de Neanderthal aveau posibilitatea de a detecta alţi compuşi chimici, care nu au fost încă identificaţi de specialişti, fapt care oferă o explicaţie pentru motivul supravieţuirii acestei gene în stare latentă.
Omul de Neanderthal şi omul modern au un strămoş comun, însă s-au separat în urmă cu circa 300.000 de ani.
Din 2000 şi până în prezent, cercetătorii au descoperit în situl de la El Sidron, în provincia Asturiei, fosilele a cel puţin 10 oameni de Neanderthal.
Omul de Neanderthal a dispărut în urmă cu circa 28.000 de ani. Ultima zonă în care acesta a locuit cunoscută de cercetători este Gibraltar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Percepţia gustului amar, mai veche decât se credea .
 Vizualizări articol: 665 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Percepţia gustului amar, mai veche decât se credea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei