Un nor de praf ridicat de o furtună de nisip produsă în deşertul Taklamakan, din vestul Chinei, a făcut înconjurul planetei în mai puţin de două săptămâni, potrivit unui studiu publicat în Nature Geoscience, informează AFP.
Pe 8 şi 9 mai 2007, vânturile suflând cu 36 de kilometri pe oră în deşertul Taklamakan au ridicat în atmosferă 800.000 de tone de praf, potrivit calculelor realizate de experţi cu ajutorul imaginilor captate de sateliţi şi al modelelor informatice de previzionare.
Praful s-a ridicat tot mai sus în atmosferă, fiind împins de vânt dincolo de platoul tibetan, la altitudinea de 5.000 de metri.
Ulterior, un curent de aer cald a ridicat aproximativ 60% din această cantitate de praf şi nisip la o altitudine de 8.000 - 10.000 de metri.
După 13 zile, o parte din aceste particule de praf au trecut din nou pe deasupra deşertului Taklamakan, după care au căzut în Oceanul Pacific.
Norul de praf a fost detectat de Caliop, un instrument aflat la bordul satelitului de observaţii terestre Calipso, ce aparţine NASA.
Potrivit autorilor japonezi ai acestui studiu, praful provenind din deşerturile continentale ale Asiei ar putea avea un rol important în formarea norilor de mare altitudine şi în fertilizarea apelor Pacificului de Nord.