Vârsta partenerului de cuplu, relaţiile anterioare căsătoriei şi fumatul sunt câţiva dintre factorii care influenţează durata unei căsnicii, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Australian National University, informează Reuters.
Acest studiu, intitulat "What\'s Love Got to Do With It" (Ce are a face dragostea cu asta), a avut în vedere monitorizarea a circa 2.500 de cupluri - căsătorite sau în concubinaj -, din 2001 până în 2007, pentru identificarea factorilor asociaţi cu longevitatea membrilor acestora, comparativ cu cele care divorţează sau se despart.
Cercetătorii australieni au descoperit faptul că acele cupluri în care soţul este cu peste nouă ani mai în vârstă decât soţia sunt expuse unui risc de două ori mai mare de a divorţa, comparativ cu cuplurile în care diferenţa de vârstă este mai mică. Aceeaşi proporţie a fost constatată şi în cazul bărbaţilor care se căsătoresc înainte de vârsta de 25 de ani.
Copiii influenţează şi ei longevitatea unei relaţii. O cincime dintre cuplurile care au copii înainte de căsătorie - fie dintr-o relaţie anterioară, fie din aceeaşi relaţie - s-au separat, comparativ cu doar 9% dintre cuplurile care nu au avut copii înainte de a se căsători.
Femeile care îşi doresc copii mult mai mult decât partenerii lor sunt mai expuse riscului de a divorţa.
Şi părinţii joacă un rol important în relaţiile copiilor lor. Acest studiu susţine că 16% dintre femeile şi bărbaţii ai căror părinţi s-au separat sau au divorţat au trecut, la rândul lor, printr-o despărţire, comparativ cu 10% dintre cei ai căror părinţi nu s-au despărţit.
De asemenea, partenerii care se află la a doua sau a treia căsătorie sunt cu 90% mai expuşi riscului de a se despărţi de partenerul de viaţă, comparativ cu cei aflaţi la prima lor căsătorie.
În mod deloc surprinzător, banii joacă şi ei un rol important, pentru că 16% dintre bărbaţii care au declarat că erau săraci şi şomeri s-au despărţit de soţiile lor, comparativ cu 9% dintre cuplurile cu o situaţie financiară stabilă.
Şi cuplurile în care doar unul dintre parteneri fumează prezintă mai multe riscuri să se destrame comparativ cu celelalte cupluri.
Factorii care nu au o influenţă prea mare asupra riscului de divorţ/ despărţire se referă la numărul şi vârsta copiilor născuţi de un cuplu căsătorit, statutul profesional al soţiei şi vechimea în muncă a cuplului.
Acest studiu a fost coordonat de profesorii Rebecca Kippen şi Bruce Chapman de la Australian National University, în colaborare cu Peng Yu de la Department of Families, Housing, Community Services and Indigenous Affairs.