Hainele viitorului vor utiliza nanotehnologia şi vor putea să fotografieze tot ce se întâmplă în jurul persoanelor care le poartă, potrivit cercetătorilor americani de la Massachusetts Institute of Technology, al căror studiu a fost publicat în revista Nano Letters, informează bbc.co.uk.
Cercetătorii americani au produs o serie de articole vestimentare care detectează lungimea de undă şi direcţia razelor de lumină care cad asupra lor. Ei au reuşit, totodată, să plaseze senzori în fiecare fibră a materialelor şi să coordoneze semnalele electrice pe care acestea le trimit atunci când lumina cade asupra lor.
Această descoperire este considerată de comunitatea ştiinţifică drept un pas înainte către producerea "hainelor care fotografiază mediul înconjurător".
Echipa condusă de Yoel Fink, de la Massachussetts Institute of Technology, a continuat astfel un studiu anterior, prin care cercetătorii au reuşit să plaseze senzori în fibre polimerice cu o dimensiune relativ mare.
De această dată, echipa condusă de Yoel Fink a reuşit să întindă fibrele polimerice de 25 de milimetri în unele mult mai subţiri, păstrând senzorii în poziţiile lor iniţiale.
Studiul anterior a condus la crearea unor senzori foarte lungi şi flexibili, sensibili la lumină şi la temperatură, care ar putea fi folosiţi pentru producerea hainelor pentru militari sau pentru muncitorii care lucrează în medii ostile.
În noul studiu, aceste fibre au fost ţesute pentru a forma o bucată de material de 0,1 metri pătraţi. Echipa a reuşit să reconstituie ulterior o imagine proiectată pe bucata mică de ţesătură.
Cercetătorii americani consideră că reuşita lor reprezintă un pas important pe drumul spre descoperirea unei modalităţi de coordonare eficientă a nano-dispozitivelor.