Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 10 iul 2009 - Anul XIV, nr. 159 (4145)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Supernove vechi de 11 miliarde de ani, descoperite de cercetători

Cele mai vechi supernove observate până în prezent, explozii ale unor stele uriaşe care s-au produs în urmă cu circa 11 miliarde de ani, au fost detectate de astronomii americani, potrivit unui studiu publicat în revista Nature, informează AFP.
Pentru identificarea acestor explozii ale unor stele uriaşe (cu masa de 50 până la 100 de ori mai mare decât cea a Soarelui), la sfârşitul vieţii lor, Jeff Cooke şi colegii săi de la Universitatea din California (SUA) au utilizat o nouă tehnică, ce poate contribui la descoperirea altor stele pe cale să moară, în începuturile Universului.
Aceste explozii au avut loc în urmă cu circa 11 miliarde de ani (timpul necesar pentru ca fasciculele de lumină emise de aceste explozii uriaşe să ajungă până pe Terra), când Universul nu avea decât 2,7 miliarde de ani.
Înainte de această descoperire, cea mai veche supernovă de acest tip era una produsă în urmă cu 6 miliarde de ani.
Noile supernove au fost detectate comparând imaginile din acelaşi sector de univers realizate între anii 2003 şi 2006, astronomii căutând galaxii care au devenit mai strălucitoare, fapt care indică existenţa unei cantităţi de energie enormă emisă de o supernovă.
Pentru creşterea luminozităţii fiecărui detaliu pe monitorul computerului, Jeff Cooke a avut ideea de a suprapune imaginile surprinse în timpul unui sezon de observaţii şi de a le compara cu imagini suprapuse ale aceluiaşi sector de univers datând din ani precedenţi.
Noile observaţii realizate cu telescopul Keck (Hawai) au permis verificarea urmelor luminoase lăsate de candidatele la titlul de supernovă. Într-adevăr, supernovele lasă în urma lor resturi de materie detectabilă timp de maximum cinci ani după explozie.
În momentul în care o stea masivă ajunge la sfârşitul vieţii ei, combustibulul ei fiind consumat, ea explodează şi se spulberă, provocând o enormă undă de şoc. Steaua începe să strălucească foarte intens, pentru o perioadă scurtă de timp.
Supernovele îmbogăţesc Universul cu elemente chimice care contribuie la formarea unor noi stele şi planete. Cercetătorii speră ca studiul celor mai vechi supernove să ofere informaţii despre formarea şi evoluţia galaxiilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Supernove vechi de 11 miliarde de ani, descoperite de cercetători.
 Vizualizări articol: 509 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Supernove vechi de 11 miliarde de ani, descoperite de cercetători0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei