Millvina Dean, ultima supravieţuitoare a naufragiului Titanicului, a murit duminică, la vârsta de 97 de ani în Anglia, potrivit presei britanice, relatează AFP.
Elizabeth Gladys Dean, pe care prietenii o strigau Millvina şi ai cărei părinţi imigraseră atunci în Statele Unite (Kansas), era un bebeluş în vârstă de două luni la 14 aprilie 1912 când nava s-a scufundat după ce a lovit un iceberg.
Aceasta a fost aşezată într-o geantă şi dusă în siguranţă. Mama sa Georgette Eva şi fratele său Bertram au supravieţuit, dar tatăl ei, Frank, a fost printre cei 1.500 de pasageri şi membri ai echipajului care au murit.
Potrivit BBC, doi dintre prietenii acesteia, a căror identitate nu a fost dezvăluită, au anunţat că Millvina Dean a murit într-o casă de sănătate din Hampshire din sudul Angliei. Personalul instituţiei a refuzat să comenteze pe această temă.
Aceasta şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii la Southampton, de unde a plecat Titanicul înainte de a se scufunda în apele îngheţate ale Atlanticului de Nord.
Familia acesteia dorise să îşi refacă viaţa în Kansas, unde tatăl sperase să îşi poată deschide un magazin de tutun.
Cel mai tânăr pasager de pe Titanic
Născută la 12 februarie 1912, Milvina Dean era cel mai tânăr pasager care s-a îmbarcat la bordul navei, cea mai luxoasă şi cea mai modernă din lume, dar care s-a scufundat în două ore şi 40 de minute.
După naufragiu, aceasta s-a întors împreună cu familia sa la Southampton şi a aflat abia la vârsta de opt ani că a fost la bordul Titanicului.
Potrivit site-ului Encyclopedia Titanica (ET), Millvina Dean a fost cartograf în slujba Guvernului britanic în timpul celui de al doilea război mondial, apoi pentru o companie de inginerie.
Ea le-a mărturisit jurnaliştilor că nu a devenit un personaj mediatic decât după ce epava a fost descoperită, în 1985, după care a fost solicitată pentru a contribui la realizarea unor documentare şi interviuri.
În 1997, Millvina a acceptat să urce la bordul navei Queen Elizabeth 2 pentru a încheia călătoria familiei sale întreruptă în mod tragic.
A refuzat invitaţia la premiera filmului
Ea a refuzat o invitaţie la premiera filmului "Titanic", considerând-o prea tulburătoare pentru ea. Dean a avut dificultăţi în a-şi achita facturile către casa de sănătate în care a trăit.
În octombrie 2008, aceasta a strâns 31.150 de lire sterline (40.000 de euro) după ce a vândut mai multe obiecte provenind de pe navă sau datând din perioada respectivă.
Ea a fost nevoită să vândă o valiză veche de un secol plină cu haine donate familiei sale de locuitorii oraşului New York când a ajuns în Statele Unite după ce a fost salvată.
După licitaţie, prietenii şi membrii British Titanic Society şi Belfast Titanic Society - nava a fost construită la Belfast - s-au mobilizat pentru a-i asigura viitorul.
Printre donatori se numără şi actorii Kate Winslet şi Leonardo DiCaprio, vedetele filmului "Titanic". Cei doi, împreună cu realizatorul filmului, au donat în total suma de 30.000 de dolari.
Ultimul supravieţuitor american, Lilian Aspund, a murit în mai 2006 la vârsta de 99 de ani. Aceasta avea cinci ani la momentul naufragiului.