Odată cu explozia din ultimii ani a diverselor servicii de socializare pe internet, Twitter a devenit o prezenţă constantă în viaţa utilizatorilor de internet din lumea întreagă, determinându-i pe jurnaliştii francezi de la cotidianul Le Monde să alcătuiască un ghid de utilizare a acestuia.
Twitter provine din termenul britanic "tweet" (ciripit, flecăreală) şi este o platformă de micro-blogging care le permite utilizatorilor să posteze mesaje de cel mult 140 de caractere. Iniţial, serviciul a fost creat cu scopul de a răspunde unor întrebări simple, de genul "Ce faceţi în acest moment?", dar, puţin câte puţin, Twitter a devenit mai mult decât atât, transformându-se într-o comunitate virtuală, în care utilizatorii fac schimb de informaţii, de fotografii sau leagă relaţii de prietenie.
La ce foloseşte? Twitter este o modalitate simplă de a posta mesaje online. Este şi o metodă eficientă, cu condiţia ca utilizatorii să selecteze cu atenţie persoanele pe care le urmăresc, pentru a fi la curent cu ultimele informaţii. Ei pot să urmărească marile trusturi internaţionale de media, precum BBC sau CNN, sau să se aboneze la fluxul de ştiri oferit de prima agenţie de ştiri postată exclusiv pe Twitter - BreakingNewsOn.
Cum funcţionează? Este suficient să vă conectaţi pe site-ul www.twitter.com şi să vă creaţi un cont gratuit. Odată înregistrat, Twitter vă propune să vă căutaţi prietenii de pe MSN şi Gmail, iar apoi vă sugerează o listă de personalităţi (precum vedetele din liga de baschet nord-american sau rapperul P. Diddy) pe care să le urmăriţi. După ce aţi completat aceste două etape, puteţi să accesaţi propria pagină pe Twitter.
În coloana din dreapta se va afişa o serie de informaţii: o mică biografie (pe care puteţi să o personalizaţi accesând butonul "settings"), numărul de persoane al căror flux de informaţii îl urmăriţi ("following_profile"), numărul de persoane care urmăresc fluxul dumneavoastră de informaţii ("followers_profile"). Această pagină beneficiază de o adresă fixă - de forma twitter.com/pseudonimul dumneavoastră - şi poate fi, prin definiţie, accesată de toţi utilizatorii de internet (puteţi totuşi să selectaţi opţiunea prin care această pagină devine privată, însă această comandă limitează scopul pentru care a fost creat acest serviciu).
Accesând butonul "Home", din partea dreaptă superioară, veţi ajunge pe pagina în care sunt afişate toate mesajele postate de utilizatorii care urmăresc informaţiile despre dumneavoastră. Ceea ce vedeţi pe această pagină nu poate fi văzut de ceilalţi utilizatori. Puteţi să urmăriţi şi dumneavoastră alte persoane, dar dacă nu răspundeţi mesajelor lor, ceea ce scrieţi dumneavoastră nu se afişează pe fluxul public.
Primul mesaj postat pe Twitter - Micuţa fereastră albă vă permite să trimiteţi primul mesaj pe Twitter. Aveţi la dispoziţie 140 de caractere, ceea ce face ca mesajul să fie destul de scurt. Nu trebuie să folosiţi limbajul caracteristic SMS-urilor. Dacă mesajul pe care intenţionaţi să îl scrieţi este prea lung, este suficient să îl despărţiţi în două calupuri de text, precizând care este prima (1/2) jumătate, respectiv cea de-a doua (2/2).
Dacă doriţi să contactaţi o anumită persoană, trebuie să inseraţi semnul @ în faţa pseudonimului acelei persoane.
Dacă un mesaj postat de un utilizator pe care îl urmăriţi vi se pare interesant, puteţi să răspundeţi acestui mesaj, pentru ca acesta să poată fi vizualizat şi de persoanele care vă urmăresc. Pentru aceasta, este suficient să copiaţi mesajul acelei persoane, precedat de menţiunea RT (ReTwitte).
Pentru a posta o fotografie pe Twitter, conectaţi-vă pe www.twitpic.com, folosind aceleaşi date de identificare pe care le folosiţi când vă conectaţi pe Twitter. Puteţi să postaţi o fotografie, care va fi afişată direct pe fluxul personal Twitter.
Pentru a arhiva anumite informaţii pe Twitter, se folosesc simbolurile. În mesajele postate, utilizatorii pot să specifice o parolă, precedată de semnul # (de exemplu, #cannes sau #1mai).
Pentru scrierea adreselor de pe web, URL-urile sunt adeseori prea lungi, pentru a putea fi scrise în cele 140 de caractere ale fiecărui mesaj. De cele mai multe ori, Twitter scurtează automat aceste adrese (linkuri).
Dacă doriţi ca mesajele dumneavoastră să fie citite, trebuie să începeţi să urmăriţi alţi utilizatori. Din curtoazie, când o persoană vă urmăreşte pe Twitter, trebuie să începeţi să o urmăriţi şi dumneavoastră.
Câteva sfaturi şi trucuri utile - O fereastră de căutare este accesibilă pe coloana din dreapta de pe contul Twitter. Totuşi, search.twitter.com este o opţiune mai simplă şi mai eficientă, deoarece se actualizează în timp real. De exemplu, dacă un utilizator foloseşte comanda #cannes, lăsând fereastra deschisă, el va putea să vizualizeze, treptat, toate mesajele despre Festivalul de Film de la Cannes, care sunt postate pe acest serviciu.
Folosirea altor interfeţe - Interfaţa web a serviciului Twitter este simplă, dar, din păcate, şi foarte limitată. Alte aplicaţii le permit utilizatorilor să folosească mai bine posibilităţile acestei platforme de micro-blogging. Utilizatorii care folosesc Firefox, cea mai simplă interfaţă este Twitterfox, care adaugă o mică fereastră în meniul principal al serviciului de browsing. Există şi alte interfeţe, precum Twittdeck, considerată simplă şi completă, care are meritul că poate să ruleze atât sub Mac OS, cât şi sub Windows.
Twitter este accesibil şi de pe un smartphone. Există o interfaţă Web pentru telefoanele mobile, însă specialiştii o consideră destul de limitată. Cea mai bună soluţie este instalarea unei mici aplicaţii pe telefonul mobil: TwitterFon sau Twitterrific pentru iPhone, Pocketwit pentru Windows Mobile, Twitterberry pentru utilizatorii de Blackberry, sau Twidroid pentru posesorii de Google Phone. Toate aceste programe permit postarea unei fotografii pe Twitter de pe telefonul mobil.