Google a dezvoltat o nouă tehnologie numită Google Ocean care arată efectele încălzirii globale asupra mărilor şi oceanelor, prin folosirea imaginilor prin satelit şi a detectoarelor sonice pentru telecomunicaţii subacvatice, informează The Independent.
Aceiaşi tehnologie prin satelit care permite celor mai mult de 500 de milioane de utilizatori să aibă acces la imaginile terestre este folosită acum de Google pentru a ajunge în adâncul oceanelor, pentru a putea monitoriza traseul unei balene sau pentru a compara locaţiile de scufundări.
Dezvoltatorii Google Ocean - aplicaţie bazată pe imaginile din satelit, detectoarele sonice şi datele furnizate de cercetători - au spus că noul sistem permite monitorizarea efectelor schimbărilor climatice asupra mărilor şi oceanelor.
La trei luni de la momentul lansării, site-ul conţine imagini cu o rezoluţie bună a doar 5% din suprafaţa mărilor şi oceanelor, preluate mai ales din zone aflate în proximitatea Statelor Unite şi Japoniei .
Michael Jones, coordonatorul tehnic al proiectului Google a declarat că site-ul conţine fotografii care demonstrează procesul de topire a calotei glaciale.
"Aceste mecanisme de vizualizare ajută oamenii - nu doar savanţii ci şi oamenii obişnuiţi - să aibă certitudinea importanţei schimbărilor climatice asupra stilului de viaţă şi a vieţii în general", a spus Jones.
Una dintre locaţiile cel mai grav afectate este reciful de corali din sud-estul Asiei, unul dintre ecosistemele cu cea mai mare diversitate biologică, care ar putea dispărea până la sfârşitul secolului, din cauza creşterii temperaturii apei.
"Dacă îi ajutăm pe oameni să vadă oceanul aşa cum îl văd oamenii de ştiinţă, atunci vom putea să intrăm cu adevărat în dialog cu ei", a spus Jones.