Reprezentanţii companiei de consultanţă şi management Mercer, autoarea sondajului, au declarat că Viena a obţinut cel mai mare scor în privinţa calităţii vieţii, în acest sondaj la care au participat 215 de oraşe, reuşind să depăşească oraşul elveţian Zurich - situat pe locul al doilea - datorită îmbunătăţirii considerabile a mediului politic şi social din Austria.
Pe locul al treilea în top s-a clasat un alt oraş elveţian, Geneva, urmat de Vancouver (Canada) şi Auckland (Noua Zeelandă), care au împărţit poziţia a patra.
În schimb, Bagdad, capitala Irakului, s-a clasat pe ultimul loc, în ciuda unei uşoare îmbunătăţiri a infrastructurii şi a politicii locale, care încurajează investiţiile.
Trei oraşe germane în top10
Trei oraşe germane au reuşit să se claseze în Top 10: Dusseldorf, Munchen şi Frankfurt, pe poziţiile a şasea, a şaptea, respectiv a opta. Topul 10 a fost completat de Berna (Elveţia) şi Sydney (Australia), care au ocupat poziţiile a noua, respectiv a zecea.
Oraşul american care s-a clasat pe cea mai înaltă poziţie în 2009 Worldwide Quality of Living Survey a fost Honolulu, capitala statului insular Hawaii, pe locul al 29-lea, iar Washington şi New York s-au menţinut pe poziţiile a 44-a, respectiv a 49-a.
Londra a ocupat poziţia a 39-a în acest top, care este alcătuit pentru a ajuta guvernele şi companiile internaţionale să creeze pachete de beneficii atrăgătoare pentru angajaţii lor.
"Ca urmare a crizei financiare actuale, companiile multinaţionale intenţionează să îşi revizuiască politicile şi misiunile din străinătate, având în vedere o reducere a costurilor", a declarat Slagin Parakatil, cercetător-şef al companiei Mercer.
Multe companii intenţionează să îşi reducă numărul misiunilor în străinătate pe termen mediu şi lung şi vor să localizeze pachetele de beneficii compensatorii pentru angajaţii lor acolo unde este posibil, deşi alocaţiile zilnice, calculate pe baza criteriilor ce ţin de calitatea vieţii dintr-un oraş, vor rămâne şi în continuare o componentă esenţială a acestor pachete.
Asia - Singapore oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii
Singapore este oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii din Asia, urcând şase locuri faţă de 2008, până pe poziţia a 26-a, datorită creşterii sale economice. Singapore a devenit un important centru financiar mondial şi are foarte multe şcoli internaţionale şi private.
Beijing a urcat trei locuri în acest clasament, ajungând pe locul al 113-lea, datorită îmbunătăţirilor facilităţilor din infrastructură şi a transportului în comun, ocazionate de Jocurile Olimpice din august 2008.
Singapore a ocupat prima poziţie într-un alt clasament, bazat pe infrastructura oraşelor, care ţine cont de standardele de electricitate, apă curentă, telefonie, conexiunile internet, transportul în comun, aglomeraţia din trafic şi frecvenţa zborurilor internaţionale de pe aeroporturile locale.
În acest clasament, Singapore a fost urmat de Munchen, Copenhaga, Tsukuba şi Yokohama. Şi în acest top oraşul Bagdad a ocupat ultima poziţie.
Acest clasament, bazat pe un sistem de puncte, ţine cont de alţi 39 de factori care influenţează calitatea vieţii, precum stabilitatea politică, sistemul de şcolarizare, modalităţile de recreere, locuinţele şi mediul natural.