Primul dromader clonat din lume s-a născut pe 8 aprilie, într-un laborator din Dubai, şi se simte foarte bine, au anunţat responsabilii Centrului de cercetare şi reproducţie din emiratul arab, informează AFP.
"Este primul dromader din lume care a fost clonat", a declarat Nisar Wani, unul dintre cercetătorii de la Centrul pentru reproducţie a camelidelor, finanţat de suveranul din Dubai, şeicul Mohammad Ben Rached Al-Maktoum.
"Dromaderii sunt foarte folositori aici, mai ales pentru producţia de lapte şi pentru curse", a explicat acelaşi cercetător.
Lulu Skidmore, directorul ştiinţific al centrului, a declarat că această reuşită semnificativă a programului de cercetare le oferă oamenilor de ştiinţă posibilitatea de a salva genele dromaderilor cu performanţe deosebite în ceea ce priveşte producţia de lapte şi cursele de animale.
Puiul de dromader a primit numele de Injaz, iar cercetătorii arabi consideră că naşterea lui este un succes înregistrat în încercarea lor de ameliorare a rasei. Arabii din zonă au un adevărat cult pentru dromaderi, în regiune organizându-se şi foarte multe curse cu astfel de animale.
Experţii arabi au mărturisit că au avut nevoie de o perioadă de cinci ani de teste înainte de a putea să cloneze un dromader.
Acelaşi centru a reuşit, în 1998, să încrucişeze în premieră mondială un dromader cu o lama. Animalul născut din această încrucişare a fost numit Cama.
Prima clonare a unui animal a fost realizată în 1996, în Marea Britanie - oaia Dolly, care a murit prematur, la vârsta de şase ani şi jumătate.
De atunci, printre celelalte animale care au fost clonate s-au numărat caii şi câinii, dar, până recent, niciun dromader nu fusese clonat.