Cercetătorii au descoperit că fiecare nouă promovare profesională aduce cu ea o creştere de 10% a nivelului de stres şi o reducere cu până la 20% a timpului alocat de o persoană, în medie, pentru o vizită la medic.
Presiunea sporită pe care o resimte o persoană care a beneficiat de o promovare provine din sarcini de lucru mai dificile, din responsabilităţi suplimentare şi din reducerea timpului alocat pentru relaxare.
Economiştii şi psihologii de la Universitatea din Warwick au analizat peste 1.000 de promovări ale unor persoane, înregistrate în perioada 1991 - 2005. Specialiştii credeau că persoanele cu funcţii înalte au, de regulă, o stare de sănătate mai bună şi se aşteptau ca studiul lor să reflecte această ipoteză.
"O promovare la locul de muncă nu este atât de benefică pe cât cred mulţi dintre noi", a explicat Chris Boyce, unul dintre autori.
Studiul britanic a relevat faptul că sănătatea mintală a managerilor s-a deteriorat după fiecare promovare, schimbările fiind pe termen lung.
Faptul că persoanele aflate în funcţii de conducere au o sănătate mai bună nu înseamnă neapărat că aceasta este o consecinţă directă a funcţiei pe care o ocupă. Acest studiu sugerează faptul că există şi alţi factori determinanţi, deoarece "promovarea nu aduce nici un beneficiu stării de sănătate", în opinia cercetătorilor britanici.