Fulgerele pot fi considerata un indicator viabil pentru prevederea momentului în care un uragan sau un ciclon atinge intensitatea maximă, potrivit unui studiu publicat, luni, de ediţia online a revistei Nature Geoscience, informează AFP.
Prevederea evoluţiei intensităţii unui uragan este mai dificil de calculat decât traiectoria lui, uşor de anticipat datorită fotografiilor obţinute prin satelit.
Creşterea şi scăderea în intensitate a acestor fenomene meteorologice extreme, care au efecte devastatoare în multe cazuri, depind de interacţiunile complexe dintre numeroşi factori, precum umiditatea şi schimbarea de direcţie a vânturilor.
Colin Price, geofizician la Universitatea din Tel Aviv (Israel), împreună cu echipa lui, au demonstrat că o creştere a numărului de fulgere se produce cu o zi înainte de data la care ciclonul atinge cea mai mare intensitate.
Analizând, în perioada 2005 - 2007, 58 de furtuni tropicale de intensitate 4 sau 5 pe scara Safir-Simpson, care are 5 trepte, cercetătorii au constatat că vârful graficului ce prezintă evoluţia fulgerelor devansează, în 55% din cazuri, cu 30 de ore vârful graficului ce reprezintă intensitatea maximă a vânturilor care bat în jurul ochiului ciclonului.
Dacă fulgerele permit anticiparea intensificării uraganelor, această descoperire le oferă cercetătorilor un instrument viabil de previziune, mai ales în regiunile unde riscul unor distrugeri devastatoare este ridicat şi oamenii nu dispun de sisteme de avertizare precoce.
Punerea la punct a unei reţele de supraveghere care să înregistreze energia electromagnetică a fulgerelor este o procedură relativ simplă, au afirmat cercetătorii.
Potrivit climatologilor, una din consecinţele încălzirii oceanelor este creşterea numărului şi a intensităţii uraganelor violente.