Astronauţii de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) şi-au îndeplinit cu succes misiunea, în noaptea de vineri, instalând a patra şi ultima pereche de panouri solare, asigurând astfel întreaga capacitate electrică a staţiei orbitale, informează BBC News Online.
Imensele panouri solare au fost transportate la bordul ISS de naveta spaţială americană Discovery şi au fost instalate pe structura externă a staţiei cu ajutorul unui braţ robotizat.
Odată instalată şi ultima pereche de panouri solare, ISS va beneficia de o putere electrică totală de 124 de kilowaţi - echivalentul consumului electric mediu al 42 de locuinţe din Statele Unite, permiţând astfel dublarea echipajului, care va avea şase membri în permanenţă la bordul ISS, începând cu luna mai. Totodată, prin această misiune s-a reuşit dublarea capacităţii electrice destinată experimentelor ştiinţifice la bordul staţiei, de la 15 kW la 30kW.
"E cu adevărat extraordinar", a declarat Micke Fincke, comandantul ISS, după ce astronauţii au reuşit instalarea ultimei perechi de panouri solare.
Văzută de pe Pământ, la puţin timp după apusul Soarelui, ISS apare ca o stea foarte strălucitoare. Instalarea acestor panouri, care acţionează ca o pereche de oglinzi reflectoare, va face ca platforma spaţială să devină şi mai strălucitoare pentru observatorii de pe Terra.
Această misiune a fost îndeplinită de astronauţii Steve Swanson şi Richard Arnold şi a durat şase ore şi şapte minute.
Întreagul schelet extern al ISS, format din panourile solare, radiatoare şi alte echipamente, are în prezent o lungime de 102 metri. Panourile solare au fost ultimele echipamente importante care trebuiau instalate la bordul ISS. Greutatea totală a staţiei a ajuns în prezent la 300 de tone, iar construcţia platformei a fost finalizată în proporţie de peste 80%.
Alte nouă zboruri sunt programate până pe 30 septembrie 2010 - data prevăzută retragerii celor trei navete americane - pentru finalizarea asamblării ISS şi pentru o misiune de revizie tehnică a telescopului Hubble. ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, la realizarea căruia au participat 16 ţări.