vineri, 20 mar 2009 - Anul XIV, nr. 65 (4051)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Insectele continuă să fie afectate de radiaţii, la 20 de ani de la accidentul de la Cernobîl

La 20 de ani după accidentul nuclear de la Cernobîl, radiaţiile continuă să atingă cote foarte mari, cauzând declinul speciilor de insecte din zonă, se arată într-un studiu publicat în revista Biology Letters, informează BBC News Online.

Potrivit cercetătorilor care analizează datele de teren din zona aflată în apropierea centralei de la Cernobîl, există "o legătură puternică între declinul speciilor şi contaminarea din zonă". Experţii au constatat că populaţiile de bondari, fluturi, greieri, libelule şi păianjeni au fost serios afectate de explozia nucleară.

Studiul a fost efectua de Timothy Mousseau de la Universitatea South Carolina (Statele Unite) şi de Anders Moller de la Universitatea Paris-Sud (Franţa).

Cei doi cercetători publicaseră un studiu anterior, prin care au demonstrat că nivelurile scăzute ale radiaţiilor din zonă au avut un impact negativ asupra populaţiilor de păsări. "Am dorit să extindem acest studiu şi la alte specii, precum insectele, mamiferele şi plantele", a explicat profesorul Mousseau.

Cei doi cercetători au lucrat aproape un deceniu în regiune. Zona din jurul uzinei nucleare a fost evacuată după explozie şi nu a mai fost repopulată de oameni.

Pentru acest studiu, cercetătorii au folosit câteva tehnici ecologice "standard". Ei au împărţit zona în sectoare, de-a lungul cărora au trasat câteva linii, ţinând o evidenţă strictă a numărului de insecte şi pânze de păianjez găsite de-a lungul acelei linii. În acelaşi timp, ei au înregistrat nivelul de radiaţie din fiecare zonă.

Ulterior, experţii au comparat rezultatele din Cernobîl cu cele din zonele contaminate din Belarus şi cu cele din câteva zone sălbatice şi necontaminate. "Numărul organismelor vii scade cu atât mai mult cu cât zona este mai contaminată", au precizat cercetătorii.

Alţi cercetători au criticat acest studiu, susţinând faptul că lipsa activităţilor umane din zonă a avut un impact pozitiv asupra vieţii sălbatice.

Serghei Gaşceak, cercetător Centrul Cernobîl din Ucraina, a negat concluziile acestui studiu, afirmând că el a ajuns la concluzii exact opuse, pe baza aceloraşi date colectate de cei doi cercetători pentru studiul asupra păsărilor. "Viaţa sălbatică a înflorit în regiunea Cernobîl, din cauza nivelului redus de influenţă al activităţii umane", a declarat Gaşceak pentru BBC News.

Toate formele de viaţă se nasc şi se dezvoltă sub influenţa radiaţiilor, iar mecanismele de rezistenţă şi refacere a organismului au supravieţuit în aceste condiţii, a explicat savantul ucrainean. "Cernobîl oferă o şansă unică de studiere a riscului potenţial de contaminare", a adăugat Gaşceak.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Insectele continuă să fie afectate de radiaţii, la 20 de ani de la accidentul de la Cernobîl.
 Vizualizări articol: 508 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Insectele continuă să fie afectate de radiaţii, la 20 de ani de la accidentul de la Cernobîl0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei