Satelitul european GOCE, conceput pentru analiza curenţilor oceanici, a mişcărilor tectonice şi a fenomenelor vulcanice, a fost lansat cu succes de la baza rusă Plessetsk din nordul Rusiei, potrivit comunicatului Centrului spaţial Khrunichev, citat de AFP.
Satelitul a fost lansat la ora 14.21 GMT, a declarat purtătorul de cuvânt al Centrului spaţial rus.
GOCE (acronimul în limba engleză pentru Misiunea de studiere a gravitaţiei şi a circulaţiei oceanice în regim stabil) va permite, prin măsurarea cu mare precizie a gravităţii, mai buna cunoaştere a curenţilor oceanici, a mişcărilor tectonice şi a activităţii vulcanice.
Plasat pe o orbită joasă, la altitudinea de 250 de kilometri, satelitul GOCE este echipat cu şase accelerometre ultrasensibile pentru a măsura variaţiile foarte sensibile ale câmpului gravitaţional terestru.
Aceste date foarte detaliate obţinute de GOCE vor putea fi aplicate în domeniul construcţiilor şi al urbanismului, potrivit Agenţiei spaţiale europene (ESA).
Satelitul, a cărui lansare a fost amânată deja de mai multe ori, este primul dintr-o serie de şapte sateliţi ştiinţifici de observaţie a Terrei, ce urmează să fie lansaţi de ESA.
Lansarea sondei GOCE va fi urmată, în iulie, de lansarea SMOS (Surface Moisture and Ocean Salinity), un satelit care măsoară salinitatea oceanelor şi umiditatea solului, iar apoi, în luna noiembrie, de lansarea Cryosat 2, care va furniza date despre grosimea calotelor glaciare continentale şi a banchizelor marine.
Satelitul GOCE a fost construit de 45 de firme europene, coordonate de grupul franco-italian Thales Alenia Space.