Acest proiect, prezentat la Forumul mondial al apei din Istambul, s-a inspirat din procedurile internaţionale care se aplică în cazul lemnului, ce au fost create pentru a lupta împotriva exploatărilor forestiere ilegale.
"Se ştie că există o criză a apei în lume şi că o reacţie era necesară. Din acest motiv a apărut această mişcare pentru o certificare mondială a apei", a explicat Michael Spencer, de la Water Stewardship Initiative din Australia.
Ideea unei certificări a apei ar fi putut să pară surprinzătoare în urmă cu câţiva ani. În prezent, această percepţie este pe punctul de a se schimba. Numeroase exemple de exploatare abuzivă a râurilor şi izvoarelor demonstrează faptul că apa este o resursă naturală care trebuie protejată.
Această iniţiativă s-a inspirat din Forest Stewardship Council (FSC), un organism care stabileşte normele internaţionale de gestionare a resurselor forestiere şi care a certificat, până în prezent, peste 100 de milioane de hectare.
Societăţile care obţin certificarea pot să folosească logo-ul FSC, care poate să devină un atuu comercial hotărâtor, în special în Europa.
Obiectivul conferinţei de la Istambul este elaborarea, în lunile imediat următoare, a unui ansamblu de criterii aplicabile la nivel planetar, care să poată fi completate cu criterii locale.
Noul logo al apei urmează să apară peste 18 - 24 de luni, potrivit experţilor.