Dacă vă număraţi printre cei în casa cărora plantele de interior nu rezistă, orice aţi face, vă oferim câteva sfaturi practice care, respectate cu atenţie, vă vor transforma treptat într-un grădinar specialist.
Primul lucru pe care trebuie să îl ştiţi este că plantele au nevoie de lumină şi „se întind” spre sursele de lumină, prin urmare, este important să rotiţi planta din când în când, pentru ca aceasta să crească drept, să nu aibă tulpina curbată. Trebuie să fiţi atenţi la nevoile de lumină ale plantei dumneavoastră, pentru că, dacă nu-i asiguraţi necesarul de lumină, aceasta va fi foarte subţire şi plăpândă. Există două soluţii pentru a rezolva această problemă: fie cumpăraţi doar plante care se adaptează mediului luminos existent în casa dumneavoastră, fie asiguraţi o sursă suplimentară de lumină artificială. Pentru a nu mai avea bătăi de cap în această privinţă, cumpăraţi doar plante care au nevoie de un mediu cu lumină slabă şi medie.
Plantele trebuie udate cu regularitate şi spălate
Atunci când udaţi plantele de interior, folosiţi pe cât posibil apă la temperatura camerei. Aveţi grijă ca solul să fie bine înmuiat, dar asiguraţi-vă că nu se creează o baltă, pentru că acest lucru ar putea cauza putrezirea rădăcinii. Un sistem corespunzător de scurgere a apei din ghiveci va rezolva această problemă. Plantele au nevoi diferite în ceea ce priveşte udatul, însă regula generală este că acestea mor dacă primesc prea puţină apă şi acelaşi lucru se întâmplă şi dacă apa este în exces.
Un lucru care vă poate părea amuzant în îngrijirea plantelor de interior este faptul că acestea au nevoie de baie. La fel ca în cazul oamenilor, plantele au nevoie să fie spălate pentru a se îndepărta praful şi murdăria, doar că această operaţiune trebuie făcută ocazional. Puneţi ghiveciul plantei în chiuveta din bucătărie sau în baie şi folosiţi un recipient cu pulverizator pentru a spăla frunzele. Folosiţi apă călduţă şi lăsaţi plantele să se usuce înainte de a le pune în locul unde stau de obicei.
Au nevoie de aer curat
Aşa cum probabil ştiţi, plantele îmbunătăţesc semnificativ calitatea aerului din locuinţa dumneavoastră, însă pot suferi dacă sunt ţinute într-un mediu unde este mereu fum, într-o cameră neaerisită sau cu umiditate scăzută. Prin urmare, nu uitaţi să aerisiţi bine camera unde ţineţi plantele. Temperatura ideală a mediului unde trebuie ţinute plantele se situează între 18 şi 23 de grade Celsius în timpul zilei şi cu zece mai puţine în timpul nopţii. Dacă vi se pare că plantei pe care o îngrijiţi nu îi merge bine într-o anumită cameră, este posibil ca ajustarea temperaturii să fie soluţia pentru ca aceasta să-şi revină.
Alte sfaturi practice
Plantele de interior au nevoie să fie hrănite des, pentru că substanţele nutritive vitale sunt eliminate din sol de fiecare dată când le udaţi. Puteţi alege să adăugaţi un tip de îngrăşământ cu acţiune lentă, care se pune direct în sol sau puteţi opta pentru un îngrăşământ lichid, pe care să îl adăugaţi în cantităţi mici în apa cu care udaţi florile. Totuşi, nu puneţi îngrăşăminte iarna, în schimb, hrăniţi suplimentar plantele în timpul perioadei de creştere şi înflorire (lunile martie-octombrie).
Pentru ca plantelor să le meargă bine în interior, nu puneţi în ghivece sol recoltat din grădină, pentru că nu veţi obţine rezultatele aşteptate. Solurile de exterior pot conţine insecte, buruieni şi diverse organisme dăunătoare, care afectează plantele ce trăiesc în interior. Mai mult decât atât, solul luat din grădini se compactează atunci când este pus în recipiente mici, iar din acest motiv e posibil ca rădăcinile plantelor să putrezească.
În final, ţineţi cont de faptul că plantele au nevoie de mai mult spaţiu pe măsură ce cresc. Atunci când constataţi că rădăcinile ies prin orificiul de drenaj de pe fundul ghiveciului sau când plantele au un aspect mat, este timpul să schimbaţi ghiveciul cu unul mai mare.