Studiul a fost realizat de experţii Muzeului naţional de istorie naturală din Franţa (MNHN) şi a fost publicat în revista Public Library of Science (PLoS).
Din cele 122 de specii studiate, doar 30 de specii îşi vor extinde arealul, iar 92 dintre ele vor suferi o diminuare a habitatului. În total, 526 de specii de păsări sălbatice trăiesc în Europa.
Autorii studiului, care au pus la punct primul indicator statistic ce măsoară impactul avut de schimbările climei asupra vieţuitoarelor, la nivel continental, consideră că, dacă încălzirea globală va continua, efectele acesteia asupra speciilor de păsări vor fi mult mai grave.
Creşterea temperaturilor trebuie să fie menţinută sub pragul de 2 grade Celsius, altfel încălzirea climei va produce "adevărate ravagii la nivel planetar", a declarat unul dintre autorii studiului, de la Royal Society for the Protection of Birds din Marea Britanie (RSPB).
Printre păsările care vor beneficia de acest fenomen de încălzire globală, dintre cele 122 de specii analizate, se numără sticletele, presura bărboasă şi guguştiucul.
În schimb, becaţina comună, cinteza de iarnă, piţigoiul de munte şi ciocănitoarea pestriţă mică ar putea suferi cel mai mult din cauza schimbărilor climei.