Ruth Fairclough, care are 34 de ani şi este lector în matematică şi statistică la Wolverhampton University, a lucrat la elaborarea acestei formule deoarece cele două fiice ale sale adoră să mănânce clătite.
În opinia lui Ruth Fairclough, formula clătitelor perfecte este următoarea: 100 - [10L - 7F + C(k - C) + T(m - T)]/(S - E)
În această formulă, "L" reprezintă numărul nodulilor din unt, iar litera "C" este consistenţa lui, "F" reprezintă numărul mişcărilor de amestecare a compoziţiei, "k" este consistenţa ideală, iar "T" reprezintă temperatura tigăii.
Temperatura ideală a tigăii este dată de litera "m", "S" reprezentând intervalul de timp petrecut de compoziţie în aer liber înainte a de fi pusă în tigaie, iar "E" este timpul petrecut de clătita preparată înainte de a fi mâncată. Cu cât scorul obţinut este mai apropiat de 100, cu atât clătitele sunt mai bune.
Ruth Fairclough susţine că temperatura de preparare este unul dintre cele mai importante elemente, alături de prepararea unei compoziţii gustoase. Amestecul trebuie lăsat să stea timp de 20 de minute, pentru ca făina să aibă suficient timp să fie absorbită de lapte. Tigaia trebuie să aibă o dimensiune medie.