marţi, 3 mar 2009 - Anul XIV, nr. 50 (4036)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Formula matematică a clătitelor perfecte

Deşi părea greu de crezut că ar exista aplicaţii ale ştiinţelor în gastronomie, matematicianul Ruth Fairclough a răspuns acestei provocări, elaborând o formulă matematică complexă pentru a-i ajuta pe maeştrii bucătari să prepare clătitele perfecte, informează site-ul Daily Mail.

Ruth Fairclough, care are 34 de ani şi este lector în matematică şi statistică la Wolverhampton University, a lucrat la elaborarea acestei formule deoarece cele două fiice ale sale adoră să mănânce clătite.

În opinia lui Ruth Fairclough, formula clătitelor perfecte este următoarea: 100 - [10L - 7F + C(k - C) + T(m - T)]/(S - E)

În această formulă, "L" reprezintă numărul nodulilor din unt, iar litera "C" este consistenţa lui, "F" reprezintă numărul mişcărilor de amestecare a compoziţiei, "k" este consistenţa ideală, iar "T" reprezintă temperatura tigăii.

Temperatura ideală a tigăii este dată de litera "m", "S" reprezentând intervalul de timp petrecut de compoziţie în aer liber înainte a de fi pusă în tigaie, iar "E" este timpul petrecut de clătita preparată înainte de a fi mâncată. Cu cât scorul obţinut este mai apropiat de 100, cu atât clătitele sunt mai bune.

Ruth Fairclough susţine că temperatura de preparare este unul dintre cele mai importante elemente, alături de prepararea unei compoziţii gustoase. Amestecul trebuie lăsat să stea timp de 20 de minute, pentru ca făina să aibă suficient timp să fie absorbită de lapte. Tigaia trebuie să aibă o dimensiune medie.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Formula matematică a clătitelor perfecte.
 Vizualizări articol: 1746 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 4 voturi
Formula matematică a clătitelor perfecte1.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei