Gheţurile de la cei doi poli se topesc mult mai repede decât se credea, accelerând creşterea nivelului mărilor şi al oceanelor şi încălzirea climei, au avertizat oamenii de ştiinţă, prezentând la Geneva rezultatele unui studiu recent, informează AFP.
Studiul, realizat cu prilejul sărbătoririi Anului internaţional polar, efectuat pe teren în 2007 şi 2008 de echipe formate din mii de oameni de ştiinţă, a relevat faptul că fenomenul de încălzire a Antarcticii este "mult mai grav decât s-a crezut", în timp ce zonele arctice cu gheţuri se micşorează, iar procesul de topire a banchizelor din Groenlanda se accelerează.
Regiunile îngheţate de la cei doi poli, frecvent inaccesibile, sunt considerate de mult timp drept un barometru foarte fiabil în detectarea schimbărilor climatice, influenţând condiţiile generale din oceane şi atmosferă.
Apele oceanice din jurul Antarcticii s-au încălzit mai repede decât media mondială, potrivit primelor concluzii ale acestui studiu, prezentate de World Meteorological Organization (WMO) şi de International Council for Science (ICSU).
În plus, încălzirea permafrostului poate să contribuie la accelerarea procesului de încălzire globală, prin eliberarea în atmosferă a gazelor cu efect de seră, până în prezent rămase captive în sol.
Mesajul oamenilor de ştiinţă este cât se poate de clar: tot ce se petrece în regiunile polare are consecinţe asupra întregii planete şi influenţează viitorul întregii umanităţi, au explicat reprezentanţii WMO şi ICSU.