Prunele ar trebui considerate nişte "super-alimente", deoarece un singur fruct conţine o cantitate asemănătoare de antioxidanţi ca un pumn de afine, recunoscute pentru calităţile lor de prevenire a bolilor grave, precum cancerul, potrivit cercetătorilor americani, citaţi de telegraph.co.uk.
Afinele sunt recunoscute pentru calităţile sănătoase ale antioxidanţilor pe care îi conţin, despre care unele studii susţin că ajută la prevenirea anumitor maladii.
David Byrne, din partea AgriLife Research, filială a Texas A&M University System, a declarat că testele au demonstrat faptul că o singură prună conţine aceeaşi cantitate de antioxidanţi ca un pumn de afine.
Antioxidanţii sunt molecule care pot să încetinească sau chiar să prevină producerea radicalilor liberi, care au efecte nocive asupra celulelor din organism.
Luis Cisneros, unul dintre coautorii studiului, a declarat: "Afinele au de acum o concurenţă serioasă".
"Oamenii tind să mănânce doar câteva afine, din când în când, câteva în cerealele de la micul-dejun sau în salate de fructe. Oamenii au, însă, aceleaşi beneficii de fiecare dată când mănâncă o prună întreagă", a adăugat Cisneros.
Catherine Collins, dietetician şef la St George's Hospital din Londra, a primit cu bucurie această descoperire. "Prunele sunt foarte bune pentru oameni, deoarece nu sunt deloc scumpe. Dacă fiecare om ar mânca două sau trei prune mici pe zi, ar fi foarte bine", a declarat Collins.
Afinele au un preţ de trei ori mai mare decât prunele, a explicat Collins.
Byrne a declarat că rezultatele testelor efectuate au relevat faptul că fitonutrimentele din prune ar putea să inhibe dezvoltarea celulelor canceroase mamare, fără să provoace efecte secundare adverse în privinţa dezvoltării celulelor sănătoase.
( 9 feb 2009, 14:31:08