Utilizatorii chinezi de internet, nemulţumiţi de cenzura aplicată conţinuturilor online considerate "vulgare" de autorităţile de la Beijing, au protestat într-un mod inedit, suprapunând obiecte de îmbrăcăminte peste imagini ale unor faimoase nuduri renascentiste, informează AFP.
Dintre imaginile care au fost utilizate în cadrul protestului fac parte cele ale lui "David" de Michelangelo, îmbrăcat în costum maoist, şi cea a lui Adam din Capela Sixtină, care, în versiunea protestatarilor, poartă şosete negre şi cravată.
Protestele au început săptămâna trecută, după ce un utilizator al site-ului de socializare Douban.com s-a plâns că imaginile mai multor tablouri, între care "Venus din Urbino" a lui Titian, i-au fost şterse din albumul foto online.
Potrivit materialelor postate pe bloguri, administratorii reţelei Douban i-au anunţat pe utilizatori că publicarea online de imagini pornografice ar pune în pericol operaţiunile site-ului. În reacţie, organizatorii protestului le-au cerut internauţilor să "îmbrace" operele de artă pentru a le "salva" de cenzori, care au închis până acum 1.635 de site-uri şi 200 de bloguri în cadrul unei campanii cu durata de o lună împotriva conţinuturilor care "aduc atingere moralei publice".
Protestele nu se limitează la operele de artă din secolul al XVI-lea, unul dintre utilizatorii de internet desenând lenjerie intimă de culoare roşie turnurilor gemene înclinate din Beijing unde îşi are sediul China Central Television.
Organizatorii protestului au fost atenţi să îi prevină pe participanţi să nu vizeze prin această acţiune liderii politici chinezi sau vreuna dintre imaginile lor.
"Internauţii din China sunt din ce în ce mai inovatori în ceea ce priveşte modalităţile de protest împotriva utilizării arbitrare a puterii de către autorităţile de cenzură", scrie bloggerul Catherine Yeung, într-un comentariu vizavi de campania de protest.
Acţiunea de protest a avut efect aproape imediat. Începând de joi, utilizatorii de internet din Shanghai ale căror albume cu imagini ale operelor renascentiste au declanşat controversele, au anunţat că Douban a permis ca tablourile cenzurate să fie vizibile din nou, în forma originală.