sâmbătă, 7 feb 2009 - Anul XIV, nr. 30 (4016)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ixora sau Flacăra pădurilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ixora este un arbust mereu verde, originar din India. În natură, această plantă poate ajunge până la 120-150 de centimetri înălţime, dar când este cultivată în vas nu depăşeşte 50-60 de centimetri.

Ixora mai este numită şi Flacăra pădurilor datorită florilor sale în culori aprinse, de la galben-portocaliu până la roşu. Este o plantă pretenţioasă, având nevoie de căldură, lumină multă şi umiditate constantă. Are tulpini subţiri, lemnoase, de culoare maro închis, iar frunzele sunt ovale şi lucioase.

Vara produce inflorescenţe alcătuite din flori de dimensiuni mici, cu patru petale. Acestea nu se evidenţiază prin parfum, care este foarte discret, ci prin culorile aprinse precum roşu, roz, galben, alb sau portocaliu.

Ixora este o plantă care atrage totdeauna atenţia. Chiar dacă nu este uşor de îngrijit, merită să o achiziţionaţi deoarece vă va înfrumuseţa locuinţa.

 

Îngrijire

Ixora iubeşte locurile luminoase, fiind recomandată expunerea ei la razele directe ale soarelui, câteva ore pe zi. Nu suportă frigul şi gerul, deci o dată cu sosirea toamnei este recomandat să fie ţinută în casă, ferită de orice curent de aer.

De asemenea, Ixora trebuie ţinută departe de sursele de căldură. În zonele cu climă caldă şi cu ierni blânde poate fi cultivată în grădină. Are nevoie de udări regulate, mai ales în lunile calde, iar solul trebuie menţinut mereu umed, chiar dacă planta poate suporta şi una-două zile de secetă.

Trebuie evitate totuşi udările excesive, cea mai bună soluţie fiind folosirea zilnică a unei cantităţi mici de apă.

O dată la 15-20 de zile, puteţi amesteca în apa folosită pentru udat îngrăşământ pentru plantele cu flori. Pentru o bună dezvoltare, Ixora are nevoie de un substrat cu pH uşor acid şi cu un drenaj bun.

Folosiţi un amestec de turbă şi nisip în care puteţi adăuga o cantitate mică de îngrăşământ organic. Deoarece ramurile tind să se alungească, este indicat să fie tăiate primăvara. În acest fel, se stimulează ramificarea şi se elimină crengile plasate inestetic.

 

Înmulţire, paraziţi şi boli

Înmulţirea plantei se realizează prin seminţe, primăvara. Tot în acest anotimp se poate înmulţi planta prin butaşi.

Aceştia se pun într-un amestec de nisip şi turbă în părţi egale şi se ţin într-un loc cald, cu temperatură constantă. După ce se formează rădăcinile, noile plante vor fi mutate în ghivece şi vor fi ţinute într-un loc ferit de curenţi şi semiumbros.

Ixora este cel mai frecvent atacată de coşenile. Excesul de apă şi terenul cu un drenaj slab pot duce la putrezirea rădăcinilor.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ixora sau Flacăra pădurilor.
 Vizualizări articol: 932 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ixora sau Flacăra pădurilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei