Mierea, cel mai natural îndulcitor din lume, este un ingredient complet, potrivit atât pentru consumul individual, cât şi pentru gătit.
Spre deosebire de alte substanţe de îndulcire, mierea conţine diverse cantităţi de minerale, vitamine, aminoacizi şi antioxidanţi, aceştia din urmă găsindu-se mai mult în mierea mai închisă la culoare. În plus, are un conţinut ridicat de carbohidraţi ce oferă energie, deşi o linguriţă de miere are 64 de calorii. Mierea se numără printre puţinele alimente ce nu au colesterol şi, în plus, conţinutul de sodiu este mai mic de doi la sută. Mierea este indicată diabeticilor şi este folosită de mii de ani ca remediu împotriva răcelii, pentru menţinerea sănătăţii pielii şi a părului, dar şi pentru consum.
Înlocuitor al zahărului
Înlocuirea zahărului cu mierea în bucătărie este o alegere pe cât de delicioasă, pe atât de sănătoasă. Frunzărind o carte de bucate, veţi constata că sunt din ce în ce mai multe reţete cu miere. De la dulciuri şi prăjituri şi până la sosuri savuroase, orice reţetă pentru care este nevoie de zahăr poate fi „adaptată” în aşa fel încât gustul dulce să fie dat de miere.
În ceea ce priveşte condiţiile de depozitare, mierea se păstrează cel mai bine la temperatura camerei. Refrigerarea cauzează cristalizarea sau, în termeni populari, zaharisirea mierii, un proces care poate fi evitat. Dacă mierea s-a zaharisit, puneţi borcanul într-un recipient plin cu apă călduţă şi amestecaţi până se dizolvă cristalele.
Atunci când vreţi să înlocuiţi zahărul cu mierea, e bine să ştiţi câteva sfaturi practice. În primul rând, ţineţi cont de faptul că mierea are o putere de îndulcire mai mare decât cea a zahărului, prin urmare cantitatea folosită trebuie să fie mai mică. Când folosiţi prima dată miere la gătit, înlocuiţi doar jumătate din cantitatea recomandată de îndulcitor. Astfel vă veţi obişnui cu mierea şi veţi învăţa care este cantitatea potrivită pentru fiecare reţetă.
Sfaturi practice
Când gătiţi cu miere, pentru a măsura corect cantitatea pe care urmează să o folosiţi, ungeţi cana gradată cu puţin ulei. Astfel, se va scurge din recipientul de măsurat exact cantitatea de care aveţi nevoie.
În plus, având în vedere faptul că mierea conţine aproximativ 18 la sută apă, trebuie să reduceţi cantitatea de lichid folosită la gătit, utilizând un sfert de cană de apă la o cană de miere. Acest ingredient dă prăjiturilor şi pâinii o prospeţime deosebită care nu poate fi obţinută dacă preparatele sunt făcute cu zahăr. Reţetele care în mod tradiţional se pregătesc cu zahăr au nevoie şi de alte adaptări. De exemplu, temperatura de coacere trebuie scăzută cu 25 de grade, pentru a se evita arderea preparatului. Dacă adăugaţi un vârf de praf de copt în reţetele pentru care nu este nevoie de lapte sau smântână, veţi neutraliza aciditatea care poate face ca preparatul să se ardă.
Folosirea mierii în băuturi
Mierea este mai mult decât un înlocuitor al zahărului pentru îndulcirea ceaiului sau a cafelei. Ea poate fi integrată într-o alimentaţie sănătoasă, folosindu-se la ceaiuri calde sau reci. Dacă adăugaţi o frunză de mentă sau bucăţi de fructe într-un ceai îndulcit cu miere, băutura va deveni şi mai interesantă şi nutritivă.
În general, sucurile naturale de fructe sunt dulci. Dacă amestecaţi fructele cu lapte sau iaurt, pentru a prepara un cocteil dulce, puteţi adăuga miere ca îndulcitor suplimentar. Ea poate fi utilizată pentru îndulcirea băuturilor din soia.
O linguriţă de miere dizolvată în apă fierbinte este o bază potrivită pentru băuturile consumate ca remedii naturale împotriva diverselor afecţiuni sau pentru menţinerea sănătăţii. Pentru a da un plus de aromă băuturilor, puteţi combina miere cu suc de lămâie, scorţişoară sau ghimbir.