Numărul zonelor oceanice în care nivelul de oxigen este deficitar ar putea creşte de zece ori din cauza încălzirii globale, viaţa peştilor şi a crustaceelor fiind astfel în pericol, au anunţat cercetătorii danezi într-un studiu apărut în revista Nature Geoscience, informează AFP.
Creşterea temperaturilor provocată de emisiile de gaze cu efect de seră va accelera procesul de dezoxigenare a unor porţiuni vaste din oceanele lumii, fapt care "ar creşte frecvenţa şi gravitatea unor fenomene, precum dispariţia peştilor şi crustaceelor, aşa cum se întâmplă deja în largul coastelor statului Oregon sau în Chile", a declarat Gary Shaffer, de la Universitatea din Copenhaga, principalul autor al studiului.
Cercetătorii au folosit un program pe computer pentru calcularea efectelor emisiilor de gaze asupra mediului, în următorii 100.000 de ani. Specialiştii au descoperit că o creştere a temperaturilor va conduce la o scădere a nivelului de oxigen în apele oceanice de suprafaţă şi, implicit, la o reducere a solubilităţii acestor gaze cu efect de seră în apa marină.
"Zonele lipsite de oxigen din cauza încălzirii globale vor rămâne astfel timp de mii de ani, fenomenul având un impact negativ asupra pescuitului şi ecosistemelor pentru o lungă perioadă de timp", a explicat Shaffer.
Dacă această creştere a temperaturilor va restrânge circulaţia curenţilor oceanici la nivel planetar, aşa cum indică rezultatele acestui studiu, "zonele slab oxigenate se vor întinde atât la suprafaţă, cât şi în adâncime", iar apele oxigenate de la suprafaţă vor fi direcţionate către profunzimile oceanelor.
Acest fenomen de scădere a concentraţiei de oxigen din oceane s-a aflat la originea marilor extincţii care au avut loc în istoria planetei, precum cea de la sfârşitul permianului, în urmă cu 250 de milioane de ani.