"Aceste lucruri s-au mai întâmplat în trecut", a subliniat Margaret Chan, directoarea OMS, care a lansat, luni, un apel către o serie de experţi care să analizeze consecinţele crizei economice şi financiare mondiale asupra sănătăţii.
Chan a declarat, totodată, că se teme din cauza riscurilor sporite referitoare la saturarea infrastructurilor publice de sănătate. "În timpul crizelor economice, oamenii au tendinţa să renunţe la sectorul privat al structurilor de sănătate pentru a se folosi mai mult de serviciile publice. Această tendinţă se va produce într-un moment în care sectorul public din domeniul sănătăţii este deja saturat şi insuficient finanţat în multe ţări din lume", a declarat Chan.
"În multe ţări cu venituri scăzute, mai mult de 60% din cheltuielile pentru sănătate sunt făcute în sectorul privat (...). Recesiunea economică măreşte riscul ca oamenii să îşi neglijeze sănătatea şi să uite de activităţile preventive", a avertizat Chan.
În opinia lui Richard Newfarmer, reprezentantul Băncii Mondiale pe lângă Naţiunile Unite, aproape 60 de milioane de persoane nu vor putea să iasă din sărăcie dacă ritmul de creştere economică va scădea la jumătate în ţările în curs de dezvoltare, în anul 2009.
Newfarmer consideră că multe guverne îşi vor mări deficitele bugetare pentru a îşi susţine, temporar, economiile naţionale. Acţionând astfel, există riscul ca, până în 2011, acestea să fie nevoite să aplice măsuri de austeritate pentru a restabili echilibrul financiar, în detrimentul cheltuielilor sociale.
"Menţinerea sprijinului acordat de ţările puternic industrializate ţărilor în curs de dezvoltare este foarte important pentru a frâna această tendinţă", a subliniat Newfarmer.