sâmbătă, 24 ian 2009 - Anul XIV, nr. 18 (4004)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Învăţaţi să gătiţi sparanghelul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sparanghelul nu este apreciat de prea multă lume pentru că, la fel ca în cazul verzei de Bruxelles, această legumă nu este gătită aşa cum trebuie. Preferinţele dumneavoastră se vor schimba însă odată ce învăţaţi să îl preparaţi.

Primul pas în pregătirea sparanghelului este spălarea şi curăţarea „ca la carte”. Pentru spălare, cea mai uşoară metodă este să înmuiaţi sparanghelul în apă cu gheaţă timp de 15 minute.

După ce s-a înmuiat bine, îl scoateţi din apă şi îl clătiţi din nou, sub un jet de apă rece.

Al doilea aspect de care trebuie să ţineţi seama este să folosiţi numai cele mai bune părţi din lujerii de sparanghel. Partea de jos este foarte dură, iar dacă este pusă în mâncare devine aţoasă şi îşi pierde din gust. După ce aţi spălat lujerii, îndoiţi-i uşor, ţinând cu o mână baza legumei şi cu cealaltă mijlocul, până se rup. Partea de jos trebuie aruncată şi veţi găti numai partea superioară a sparanghelului. După ce vă obişnuiţi cu această „tehnică”, veţi putea rupe chiar mai mulţi lujeri deodată.

Sparanghelul poate fi fiert, gătit la aburi, copt, la grătar sau preparat soté.

 

Fierberea

Pentru această metodă, puneţi la fiert o oală cu apă şi puţin suc de portocale şi lăsaţi-o să dea în clocot. Sucul de portocale va scoate zaharurile conţinute de sparanghel. Puneţi apoi sparanghelul în apa clocotită şi lăsaţi-l să fiarbă, dar aveţi grijă să nu se înmoaie prea tare.

În general, sparanghelul tânăr trebuie fiert unu - două minute, în timp ce pentru lujerii mai mari va fi nevoie de cinci minute. Evident, timpii de gătit sunt relativi şi rămâne la aprecierea fiecărui bucătar. Cel mai bine este să gustaţi sparanghelul şi să îl lăsaţi să fiarbă doar atâta timp cât este necesar pentru a ieşi aşa cum vă place dumneavoastră.

Pentru gătitul la aburi, puneţi sparanghelul într-o oală specială pentru această metodă şi lăsaţi-l să se fiarbă. Timpul de gătit la aburi este comparabil cu cel de fierbere. Sparanghelul fiert poate fi servit asezonat cu sare, piper şi puţin ulei de măsline.

 

Poate fi prăjit în diverse moduri

Pentru metoda clasică de prăjit, puneţi sparanghelul într-o tigaie, împreună cu ulei de măsline, sare, piper şi, dacă doriţi, un strop de oţet balsamic. Prăjiţi sparanghelul la o temperatură de 450 de grade, timp de 15-20 de minute, sau până când marginile acestuia devin caramelizate şi dulci. Trebuie să ştiţi că sparanghelul caramelizat are un gust diferit de cel gătit prin alte metode, aşa că, dacă aţi mai încercat să mâncaţi sparanghel şi nu v-a plăcut, s-ar putea ca această variantă să vă încânte papilele gustative.

Dacă doriţi să îl faceţi pe grătar, condimentaţi-l şi puneţi-l pe grătarul încins, exact ca pe orice altă legumă. Dacă lujerul este mai mare, atunci este indicat să-l fierbeţi puţin înainte de a-l pune pe grătar, pentru a fi siguri că sparanghelul este suficient de pătruns.

 

Sparanghel soté

Înainte de a fi pregătit soté, sparanghelul trebuie fiert. După ce a fost fiert, puneţi-l într-o tigaie cu unt şi lăsaţi-l să se rumenească. În general, acest proces nu durează mai mult de cinci minute. Când este gata, serviţi-l cu sare şi piper.

Este bine să ştiţi că sparanghelul poate fi folosit şi ca ingredient în prepararea unor feluri de mâncare obişnuite, cum ar fi salate, supe, tocăniţe sau paste. Trebuie să ţineţi cont doar de faptul că sparanghelul trebuie bine pregătit înainte de a fi amestecat în aceste mâncăruri, deoarece crud nu este nici pe departe la fel de gustos ca atunci când este preparat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Învăţaţi să gătiţi sparanghelul.
 Vizualizări articol: 493 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Învăţaţi să gătiţi sparanghelul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei