joi, 22 ian 2009 - Anul XIV, nr. 16 (4002)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Gheţarii de pe masivele muntoase ar putea să dispară până în 2050

Zonele acoperite cu gheaţă de pe masivele muntoase ar putea să dispară până în 2050, potrivit unui studiu recent care demonstrează faptul că gheţarii se topesc mai repede ca niciodată, informează telegraph.co.uk.

The World Glacier Monitoring Service (WGMS), cu sediul în Elveţia, a colectat date despre grosimea gheţurilor de pe crestele montane din toată lumea, din Noua Zeelandă şi până în Alpi.

Căderile masive de zăpadă din Scandinavia au făcut ca scăderea medie a grosimii gheţurilor să fie de 0,6 metri în 2007, comparativ cu recordul de 1,2 metri, înregistrat în 2006.

În orice caz, acesta a fost cel de-al treilea record doborât în ultimii 18 ani, de când se efectuează această monitorizare, iar acest fapt i-a determinat pe specialişti să afirme că masa totală a gheţarilor înregistrează cel mai scăzut nivel al ei din ultimele secole.

Michael Zemp, care analizează datele WGMS, a declarat că, dacă temperaturile vor continua să crească, gheţarii din regiunile mai calme şi amplasaţi la altitudini mai mici ar putea să dispară în întregime până în 2050.

De exemplu, gheţarii din Pirinei şi din Rockies Mountains riscă să dispară. În zonele unde creşterile de temperatură vor fi foarte mari, gheţarii vor rezista doar la altitudinile mari, cum va fi cazul celor din Alpi.

Numai în regiunile polare, unde temperaturile au început să crească pornind de la o valoare destul de scăzută, gheţarii vor rezista o perioadă mai îndelungată.

Zemp a declarat că masa totală a gheţarilor s-a redus, în medie, cu 0,7 metri pe an, începând din anul 2000. Specialiştii sunt de părere că topirea gheţarilor antrenează o creştere anuală de un milimetru a nivelului mărilor, dar şi riscuri sporite de producere a avalanşelor şi a alunecărilor de teren, periclitând aşezările umane din zonele montane. Această topire va afecta milioanele de persoane care se bazează pe gheţari pentru activităţile turistice, energie electrică - prin intermediul hidrocentralelor - sau pentru a-şi procura apa potabilă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gheţarii de pe masivele muntoase ar putea să dispară până în 2050.
 Vizualizări articol: 411 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gheţarii de pe masivele muntoase ar putea să dispară până în 20500.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei