Un studiu recent bazat pe scanări ale creierului susţine că dragostea adevărată şi pasiunea sunt rareori afectate de trecerea timpului.
Potrivit cercetătorilor, tomografiile cerebrale făcute partenerilor din cupluri solide, de cel puţin 20 de ani, arată că aceştia sunt capabili să se iubească unul pe celălalt până la moarte cu aceeaşi intensitate şi pasiune ca la începutul relaţiei.
În urma scanărilor cerebrale efectuate s-a constatat că, la vederea unei fotografii a persoanei iubite, în creierul subiecţilor a fost eliberată dopamină, aceeaşi reacţie chimică raportându-se şi în cazul partenerilor din cuplurile nou-formate.
Aceste rezultate contrazic un studiu efectuat anterior, care sugera că dragostea pasională dispare după 15 luni, după o perioadă agitată, numită „limerence” în jargonul psihologilor. Cercetătorii de la Universitatea Stony Brook, care au efectuat acest studiu recent, susţin că, atunci când starea de „limerence” se maturizează, acest fapt le permite partenerilor să se bucure de „tovărăşie intensivă şi vivacitate sexuală”. Cu alte cuvinte, aceste persoane sunt capabile să menţină iubirea şi pasiunea la acelaşi nivel chiar şi după zeci de ani.
În timpul experimentului efectuat, oamenii de ştiinţă s-au concentrat pe factori precum pasiunea, iubirea romantică şi dorinţa şi în final au numit aceste cupluri „lebede”, pentru că aceste păsări, la fel ca şi şoarecii de câmp şi vulpile polare, rămân toată viaţa cu acelaşi partener.
„Ceea ce am descoperit noi contrazice viziunea tradiţională asupra dragostei, şi anume că dispare după primii zece ani, însă suntem siguri că rezultatele obţinute sunt corecte”, a explicat Arthur Aron, psiholog în cadrul Universităţii Stony Brook.