Cele 261 de propuneri provin din 222 de ţări şi includ unele din cele mai faimoase vârfuri muntoase, lacuri şi alte atracţii ale naturii.
Campania "The New Seven Wonders" ("Noile şapte minuni ale lumii") este organizată de o asociaţie non-profit cu sediul în Elveţia şi a primit 441 de nominalizări prin internet, de la începutul procesului de selecţie, în 2007.
Iniţial, organizatorii au ales câte un loc din fiecare ţară, alcătuind astfel o listă cu 222 de propuneri, dar numărul total a ajuns la 261, prin includerea propunerilor care sunt împărţite de două sau mai multe state - cum este cazul cascadei Niagara şi al lui Lake Superior, împărţite de Canada şi Statele Unite, sau a masivului Matterhorn, situat în Elveţia şi Italia.
Procesul de votare se va derula până pe 7 iulie 2009. Înregistrarea fiecărui utilizator pe site-ul îi va împiedica participanţi să voteze de două ori.
Un juriu alcătuit din experţi în patrimoniul natural, condus de Federico Mayor, fostul director UNESCO, va stabili lista celor 21 de finalişti, ce vor fi anunţaţi în iulie 2009.
Cei şapte câştigători urmează să fie aleşi într-o etapă ulterioară, de către public, în urma unui proces de votare care va dura până în 2011. Votul va fi exprimat prin internet, telefon şi sms-uri.
Aproximativ 100 de milioane de persoane au votat în cadrul procesului de selecţie a "Celor şapte noi minuni ale lumii create de om". Câştigătorii, aleşi în iulie 2007, au fost piramidele de la Gizeh (Egipt), Colosseum (Italia), Marele Zid Chinezesc (China), Taj Mahal (India), cetatea Petra (Iordania), statuia lui Iisus din Rio de Janeiro (Brazilia), ruinele oraşului Machu Picchu (Peru) şi piramidele maya de la Chichen Itza (Mexic).
UNESCO îşi actualizează în permanenţă lista Patrimoniului Mondial, care în prezent include 878 de situri naturale şi arhitecturale.