Adulţii mai în vârstă au tendinţa de a se simţi, în medie, cu 13 ani mai tineri, acesta este rezultatul unui studiu efectuat de oamenii de ştiinţă germani. La experiment au participat 516 persoane, bărbaţi şi femei, cu vârsta de 70 de ani şi peste. Cercetătorii au analizat răspunsurile date de participanţi şi au monitorizat felul în care percepţia acestora asupra îmbătrânirii şi gradul de satisfacţie odată cu înaintarea în vârstă s-au schimbat în decursul a şase ani. „În perioada studiată, subiecţii au declarat că se simt mai tineri şi au raportat niveluri destul de mari de satisfacţie în ceea ce priveşte procesul de îmbătrânire”, au explicat autorii studiului. „Examinând schimbările individuale de-a lungul timpului, ne-am fi aşteptat ca diferenţa dintre vârsta reală şi cea pe care o simt subiecţii să crească. Am constatat însă că această diferenţă a fost menţinută la 13 ani, în medie”, au mai spus cercetătorii.
În timpul desfăşurării aceluiaşi experiment, subiecţilor li s-a cerut să spună cât de bătrâni se simt atunci când se privesc în oglindă.
Răspunsul la această întrebare era dat prin selectarea unei vârste cuprinse între 0 şi 120 de ani. La începutul studiului, în general, participanţii au declarat că se văd arătând cu zece ani mai tineri, însă până la final diferenţa a scăzut, iar subiecţii au simţit că arată doar cu şapte ani mai tineri decât vârsta cronologică. S-a constatat însă că femeile au o percepţie mai apropiată de adevăr, în sensul că se văd doar cu patru ani mai tinere decât sunt în realitate.
Iniţial, s-a mai constatat că bărbaţii erau mai mulţumiţi decât femeile de felul în care îmbătrânesc, însă, la sfârşitul perioadei, gradul, de mulţumire era mai mic decât cel al femeilor. S-a ajuns la concluzia că starea de sănătate este un factor determinant pentru nivelul de satisfacţie. Potrivit cercetătorilor, examinarea schimbărilor prin care se trece odată cu procesul de îmbătrânire poate furniza indicii importante despre energia şi vitalitatea persoanelor în vârstă.