sâmbătă, 6 dec 2008 - Anul XIII, nr. 288 (3969)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fericirea este contagioasă, dar nu şi la birou

Fericirea este contagioasă şi se propagă "în valuri" în cercurile de prieteni sau printre membrii unei familii, dar nu şi printre colegii de muncă, potrivit unui studiu publicat vineri de British Medical Journal (BJM), informează AFP.

Cercetătorii au stabilit că grupurile de oameni fericiţi şi nefericiţi se formează după criterii de proximitate socială şi geografică. De exemplu, probabilitatea ca o persoană să fie fericită creşte cu 42% dacă un prieten al acestuia, care locuieşte la mai puţin de 800 de metri distanţă, devine el însuşi fericit. Acest procent scade la 25% dacă prietenul locuieşte la mai puţin de 1,5 kilometri şi continuă să scadă pe măsură ce distanţa creşte.

Şansele de a fi fericit cresc cu 8% în cazul coabitării cu un partener de viaţă care este fericit, cu 14% dacă un părinte care este fericit locuieşte în apropiere, şi chiar cu 34% dacă vecinii sunt persoane fericite.

"Variaţiile nivelului de fericire al unui individ pot să se propage în valuri către grupurile sociale din care el face parte şi să genereze o structură mai mare, sau chiar un fel de reţea, formând astfel grupuri de oameni fericiţi sau nefericiţi", consideră autorii acestui studiu, profesorul Nicholas Christakis de la Harvard Medical School şi profesorul James Fowler de la Universitatea California din San Diego.

Această formulă nu se aplică, însă, şi la birou. "Colegii de birou nu afectează nivelul de fericire, deci contextul social poate să limiteze propagarea stărilor emoţionale", au declarat autorii studiului.

Acest studiu "revoluţionar" ar putea avea implicaţii importante în domeniul sănătăţii publice, potrivit unui editorial publicat în BMJ.

"Dacă fericirea se transmite într-adevăr prin intermediul relaţiilor sociale, ar putea să contribuie, indirect, la transmiterea similară şi a unei stări (bune) de sănătate, iar acest fapt ar avea implicaţii importante în elaborarea politicilor", consideră editorialiştii BMJ.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 5.124 de persoane cu vârsta cuprinsă între 21 şi 70 de ani, între 1971 şi 2003.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fericirea este contagioasă, dar nu şi la birou.
 Vizualizări articol: 581 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fericirea este contagioasă, dar nu şi la birou0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei