În timpul vieţii sale, în Marea Britanie s-au schimbat patru monarhi, de la George al IV-lea la Elizabeth a II-a, şi 50 de premieri.
Fotografia a fost făcută în insula Sfânta Elena, situată în Atlanticul de Sud, pe care Jonathan trăieşte şi în prezent, la o fermă, împreună cu alte cinci ţestoase: David, Speedy, Emma, Fredricka şi Myrtle.
Precedenta cea mai bătrână ţestoasă din lume a fost Harriet, o broască gigant de Galapagos, care a murit în 2005, în Australia, la vârsta de 175 de ani.
În ciuda vârstei ei înaintate, localnicii spun că acesta are încă multă energie şi că se împerechează cu regularitate cu cele trei tinere femele de ţestoasă care îi ţin companie la fermă.
Un purtător de cuvânt al oficiului pentru turism de pe insula Sf. Elena a declarat că Jonathan este proprietatea guvernului insulei Sf. Elena şi că acesta trăieşte într-un loc special amenajat la ferma guvernatorului insulei.
El este singurul supravieţuitor al celor trei ţestoase care au fost aduse pe insula Sf. Elena în anul 1882. În momentul în care a fost adus, Jonathan era deja un exemplar adult, având cel puţin 50 de ani. Prenumele de Jonathan i-a fost dat de guvernatorul Sir Spencer Davis, în 1930.
Localnicii insulei spun că Jonathan, care face parte din specia Testudinipae cytodira, a fost adus la sfârşitul secolului al XIX-lea din Insulele Seychelles.
Povestea lui Jonathan a fost adusă în atenţia lumii după ce o fotografie cu acesta a fost descoperită într-o colecţie de instantanee făcute în timpul Războiului Burilor. Fotografiile au fost făcute de L.A. Innes, care avea un studio în oraşul Jamestown.
Fotografia a fost vândută recent, pentru suma de 4.000 de lire sterline (4.660 de euro), la o licitaţie organizată de casa Andrew Smith and Son din Winchester.
Investigaţiile făcute de personalul de la casa de licitaţie au relevat faptul că ţestoasa din fotografie era Jonathan.
Sf. Elena are o populaţie de 4.200 de locuitori şi este cunoscută în lume prin faptul că Napoleon a fost exilat pe această insulă, în 1815. Fostul general francez a fost ţinut prizonier până la moartea lui, survenită în 1821, şi a fost înmormântat pe această insulă.
O altă ţestoasă, Timothy, mascota unui vas militar care a luptat în Războiul din Crimeea, găzduită la un castel din Powderham, Marea Britanie, a decedat în 2004, la vârsta de 160 de ani. Animalul a locuit în grădina castelului din 1935.